≡ Menu

Benarkah Hadis Membunuh Cicak? Ini Penjelasan Yang Sebetulnya!


Soalan

Assalamualaikumwarahmatullahi wabarakaatuh. Saya mohon pencerahan kesahihan hadis tentang membunuh cicak yang rasanya dari dulu hingga sekarang menjadi pegangan kebanyakan kita bahawa adalah sunat membunuh cicak. Sekian saja pertanyaan saya mudah-mudahan admin punya kelapangan untuk memberi pencerahan.

Jawapan

Waalaikumussalam. Alhamdulillah bersyukur kehadrat Allah S.W.T dengan kurniaan nikmat Iman dan Islam. Selawat dan Salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W serta keluarga,sahabat-sahabat Baginda, serta seluruh kaum Muslimin dan Muslimat yang dirahmati Allah S.W.T sekalian.

Pengenalan

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

(الوزغة) bermaksud cicak dan dikenali sebagai binatang yang melata. Badannya berbintik-bintik seperti penyakit kusta dan merupakan binatang fawahish (perosak). (Lihat: Hayat al-Hayawan al-Kubra, 2/544)

Dalil Disyariat Membunuh Cicak

Cicak merupakan binatang yang boleh dibunuh dan kerana termasuk di dalam binatang Fawasiq (perosak). Terdapat pelbagai hadis SAW yang memerintahkan supaya membunuh cicak di antaranya hadis yang diriwayatkan oleh Ummu Syarik RAnha:

‏أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم أَمَرَ بِقَتْلِ الْوَزَغِ وَقَالَ كَانَ يَنْفُخُ عَلَى إِبْرَاهِيمَ عَلَيْهِ السَّلاَم‏‏‏

Maksudnya: Sesungguhnya Rasullullah SAW memerintahkan supaya membunuh cicak. Dan Baginda bersabda “Sesungguhnya cicak itu meniup (menyemarakkan) api yang membakar Ibrahim AS”

Sahih al-Bukhari (3359)

Terdapat juga hadis yang lain menceritakan berkenaan perintah membunuh cicak, ini seperti hadis yang diriwayatkan daripada Saad bin Abi Waqaz:

BACA:  Tatacara Membaca Yasin Untuk Mengembalikan Barang Yang Hilang

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم أَمَرَ بِقَتْلِ الْوَزَغِ وَسَمَّاهُ فُوَيْسِقًا

Maksudnya: Sesungguhnya Nabi SAW memerintahkan supaya membunuh cicak, Dan disebutnya sebagai Fuwaisiq (binatang kecil yang mendatangkan kerosakan)

Hadis riwayat Muslim (2238)

Selain itu ganjaran bagi siapa yang membunuh cicak seperti hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA:

مَنْ قَتَلَ وَزَغَةً فِي أَوَّلِ ضَرْبَةٍ فَلَهُ كَذَا وَكَذَا حَسَنَةً وَمَنْ قَتَلَهَا فِي الضَّرْبَةِ الثَّانِيَةِ فَلَهُ كَذَا وَكَذَا حَسَنَةً لِدُونِ الأُولَى وَإِنْ قَتَلَهَا فِي الضَّرْبَةِ الثَّالِثَةِ فَلَهُ كَذَا وَكَذَا حَسَنَةً لِدُونِ الثَّانِيَةِ

Maksudnya: Barang siapa yang membunuh cicak dengan pukulan yang pertama, baginya sekian pahala, barang siapa yang membunuhnya pada pukulan kedua, baginya sekian pahala yang kurang daripada pukulan pertama, barang siapa yang membunuhnya pada pukulan ketiga, baginya sekian pahala yang kurang daripada pukulan kedua

Hadis riwayat Muslim (2240)

Selain itu terdapat juga hadis riwayat yang lain daripada Abu Hurairah RA sabda Nabi SAW

‏ ‏ مَنْ قَتَلَ وَزَغًا فِي أَوَّلِ ضَرْبَةٍ كُتِبَتْ لَهُ مِائَةُ حَسَنَةٍ وَفِي الثَّانِيَةِ دُونَ ذَلِكَ وَفِي الثَّالِثَةِ دُونَ ذَلِكَ

Maksudnya: Barang siapa yang membunuh cicak dengan satu pukulan diganjarkan kepadanya seratus kebaikan, dan sekiranya pada pukulan kedua, ganjarannya kurang daripada yang pertama dan sekiranya pada pukulan ketiga, ganjarannya kurang daripada yang kedua.

Hadis riwayat Muslim (2240)

BACA:  3 Kisah Tentang Istighfar Yang Pasti Memberikan Keinsafan Buat Kita. Subhanallah

Imam Nawawi dalam mensyarakan hadis ini menyatakan: “Di dalam riwayat yang lain menyebut sebanyak tujuh puluh ganjaran sekiranya membunuhnya dengan satu pukulan dan ini disebabkan kerana tidak menyeksanya. Cicak dikelaskan dalam golongan haiwan perosak kerana terdapat ciri-ciri daripada golongan haiwan Fawahish al-Khams (lima haiwan perosak) yang mendatangkan kemudharatan seperti kala jengking dan tikus”.

Kesimpulan

Berbalik kepada persoalan di atas perintah membunuh cicak merupakan satu perkara yang disunatkan. Ini seperti yang dinyatakan di dalam Mausua’h Fiqhiyah di bawah tajuk sunat membunuh binatan perosak dengan menyatakan sunat membunuh cicak walaupun dalam keadaan ia tidak memberi sebarang kerosakan ini seperti yang di perintahkan Nabi SAW dalam hadis yang di atas. (Lihat: al-Muasua’h al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 17/282)

Adapun cara membunuhnya lebih utama dengan memukulnya sekali sahaja supaya mengurangkan keseksaannya. Imam Izzuddin Ibnu Salam menyatakan ini termasuk di dalam sifat ihsan kepada binatang (Lihat: Hayat al-Hayawan al-Kubra, hlm 923). Ini seperti yang di ajar Baginda SAW di dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abi Ya’la bin A’us RA, sabda Nabi SAW:

إِذَا قَتَلْتُمْ فَأَحْسِنُوا الْقِتْلَةَ

Maksudnya: Apabila kamu membunuh maka bunuhlah dengan baik

Hadis Riwayat Muslim (1955)

Wallahualam.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel