≡ Menu

Bekam: SUNNAH YANG KIAN DILUPAKAN OLEH MASYARAKAT KITA!!


Apa itu Bekam?
Istilah bekam atau ‘hijama’ berasal dari perkataan Arab ‘hajim’ yang bermaksud ‘menghisap’. Bekam adalah teknik perubatan Arab yang digunakan untuk mengusir racun dari badan kita. Ia melakukan ini dengan membuat vakum untuk menarik darah dari celah kulit kecil. Ia adalah cara yang selamat, tidak invasif dan ekonomi untuk menyembuhkan dan mencegah penyakit. Bekam boleh dilakukan hampir di mana saja di dalam badan, bagaimanapun, terdapat enam titik di tubuh di mana berbekam paling berkesan; melakukan bekam pada enam titik sahaja boleh membersihkan keseluruhan sistem kardiovaskular!

Berbekam disyorkan dan digunakan oleh Rasulullah ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam sebagai cara terbaik bagi segala macam rasa sakit atau kesakitan. Rasulullah ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam berkata:

“Yang terbaik (rawatan) yang kamu ambil adalah Berbekam.” [Sahih Muslim]

Amalan berbekam merupakan sebahagian daripada Perubatan Nasihat Islam, dan banyak kajian saintifik telah membuktikan keberkesanannya. Berbekam sering disalahtafsirkan sebagai teknik pengaliran darah, bagaimanapun, pembedahan darah membuka pembuluh darah dan menendang pesakit, sedangkan tudung menggunakan sedutan untuk menarik darah dari lokasi tertentu dengan menggaruk atau merendahkan kulitnya sahaja.

Sebelum melakukan bekam, kawasan sasaran disingkirkan. Cawan (diperbuat daripada logam, kaca atau plastik) diletakkan di tapak yang dipilih dan udara disedut keluar untk menghasilkan vakum. Secara tradisinya, sekeping kertas atau kapas dibakar di dalam cangkir supaya mulut cawan berpaut ke kulit. Hari ini, pam vakum digunakan untuk mengeluarkan udara dan menutup cawan ke kulit.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Jangan takut
Berfikir tentang pemotongan kulit dan darah yang ditarik keluar boleh menakutkan banyak orang, terutamanya jika anda tidak selesa melihat darah. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa hirisan tidaklah dalam, dan kebanyakan orang rasa yang ianya tidak lebih daripada satu calar kecil. Anda harus sentiasa menjalani prosedur yang dilatih oleh seorang profesional yang terlatih dalam bekam, dan menyuarakan  sebarang ketakutan atau kebimbangan yang mungkin anda miliki. Pengamal Bekam sering mempunyai klinik tetapi juga boleh melawat anda di rumah. Adalah satu idea yang baik untuk mempunyai seseorang dengan anda untuk memberi sokongan, dan ingat bahawa Nabi ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam  tidak akan mencadangkan sesuatu yang buruk bagi kita, sebagaimana Allah subuhai wa ta’ āla berfirman,

“Sesungguhnya telah ada bagimu dalam Rasul Allah teladan yang sangat baik bagi sesiapa yang berharap kepada Allah dan hari akhir dan [sentiasa] ingat Allah.” [Qur’an: surah al-Ahzab, Ayat 21].

Sebagai umat Islam, kita akan mendapat manfaat besar dengan mematuhi sunnah, sebagaimana Rasulullah SAWallallahu ‘alayhi wa sallam berkata,

“Barangsiapa yang telah menghidupkan semula salah satu Sunnahku, sebenarnya telah mengasihi ku. Dan orang yang telah mengasihiku, akan bersamaku di surga. “[Jami at-Tirmidhi]

Sesetengah orang mempunyai bekam yang dilakukan setiap bulan, setiap tiga bulan, atau sekali setahun sebagai langkah pencegahan. Ia adalah sepenuhnya kepada individu dan jenis rawatan yang diperlukan oleh tubuh mereka. Untuk hari-hari yang anda memutuskan untuk berbekam, Nabi Muhammad ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam  mencadangkan hari-hari tertentu kalendar Islam untuk mendapatkan bekam yang paling berkesan.

Anas ibn Maalik melaporkan bahawa Rasulullah ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam berkata, “Barangsiapa yang ingin melakukan bekam (hijama) maka hendaklah dia mencari 17, 19 dan 21 …” [Sunan Ibn Majah ].

BACA:  Bahaya Pil Dan Krim Pembesar Payudara. Kalau Nak Guna Juga, Baca No. 5!

Dapatkan manfaat
Orang-orang beriman melakukan bekam semata-mata sebagai sunnah Rasulullah ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam (keamanan dan rahmat dari Allah swt), tetapi ada orang lain yang melakukannya untuk manfaat perubatan. Bekam telah digunakan sebagai ubat untuk penyakit di banyak negara seperti China, Greece dan Egypt dan bahkan menjadi terapi popular di Eropah pada awal abad kesembilan belas. Berbekam dipercayai mengeluarkan ‘darah buruk’, oleh itu, ia memegang banyak manfaat:

  • Membongkar meridian dalam badan, melepaskan tenaga
  • Pencegahan penyakit
  • Berkesan mengubati masalah pencernaan, sakit sendi dan otot, asma, sciatica, demam, masalah kulit, kesuburan yang rendah, semuanya timbul daripada toksin yang berlebihan dalam badan kita
  • Apabila dipraktikkan bersama dengan berpuasa dan berdoa, berbekam menyediakan anda dengan pembersihan lebih lanjut – secara fizikal, mental dan rohani.

Selalunya perasaan keletihan dan kelesuan, menghalang kita daripada mencapai apa yang kita mahu; ia menindas bekalan tenaga harian kami yang meninggalkan kami berdemotivasi dan tidak produktif. Meningkatkan kesihatan kita melalui amalan berbekam akan menjadikan kita bertenaga, membantu meningkatkan tahap produktiviti kita. Apabila niat kita adalah untuk mengamalkan sunnah nabi kita yang tercinta ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam maka barakah akan memperbanyakkan potensi kita dengan lebih banyak lagi! Dengan mendetoksikan tubuh anda dengan menerima bekam, anda membuka tubuh anda untuk memenuhi potensi dan produktiviti pada tubuh kita!

Sudah kah anda mencuba berbekam? Apa pengalaman anda?

 

Sumber: productivemuslim

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel