≡ Menu

Bayi Mati Lepas Diberi Ubat Selesema, Ada 2 Kes Pengalaman Doktor Yang Patut Ibu Bapa ALERT!


Bukan tak boleh bagi langsung ubat selesema tapi kaum mak-mak patut rujuk pada doktor pakar dulu bagi elakkan kes kematian mengejut anak kecil berlaku. Nak-nak kalau anda jenis suka beli ubat tanpa bawa anak kecil ke hospital, bahaya!

Ini sebenarnya pernah berlaku merujuk pengalaman Doktor Hana sendiri yang dikongsi menerusi media sosial miliknya, jadi mak-mak kena tahu jenis ubat selesema yang sesuai untuk anak kecil sebelum bagi.

KES 1
Dulu, masa Drhana posting kat hospital, ada kes sorang baby dibawa ke kecemasan.

Baby tu dah tak bernafas.
Terus team doktor buat CPR.
Lepas hampir ~sejam, baby diisytihar meninggal dunia.

BACA:  Banyak Jugak Manfaat Daun Kari! Penyakit Kronik Pun Boleh Dirawat

Drhana menangis lepas keluar dari redzone tu.
Yelah teringat kat anak, doktor pun manusia ada perasaan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

KES 2
Bayi ditemui pengasuh dah biru dalam buaian.
Pengasuh tinggal berhampiran hospital.
Disebabkan banyak kali call hospital tak dapat, pengasuh gendong baby yang dah biru tu ke hospital. Pengasuh jalan kaki sampai hospital sebab terlalu cemas.

Baby tu pun diisytihar meninggal dunia.

Kedua-dua kes kat atas adalah KISAH BENAR dan persamaan kedua kes ni, dua-dua bayi diberi ubat batuk/selsema beberapa jam sebelum ditemui tak bernyawa.

Kalau boleh ibubapa jangan sewenangnya bagi ubat batuk selsema kat baby bawah 2 tahun ya.

Bawang Putih Salah Satu Ubat Selesema
Drhana sendiri kalau anak-anak URTI, suka buat minyak bawang putih ni.

BACA:  5 Manfaat Memakan Jambu Batu. Perempuan Mesti Suka No 1 Dan No 5

So far most efektif kalau baru start nak batuk/selsema, kita terus sapu minyak ni.

GARLIC ada acillin yang ada natural antibacterial dan antiviral property.

Tapi kalau batuk/selsema dah start teruk, sila bawak jumpa Dr untuk pemeriksaan lanjut ok.

Sedikit Tambahan Info
Ubat batuk/selsema yang BOLEH diberi pada bayi bawah 2 tahun: LINCTUS SIMPLEX

Tapi ubat batuk/selsema yang TIDAK BOLEH diberi kepada bayi bawah 2 tahun:

-Sebarang ubat yang mengandungi DIPHENYDRAMINE , CHLORPHENIRAMINE

Sumber: mingguan wanita

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel