≡ Menu

Baitulmaqdis: Trump Ugut Negara Yang Menentang Keputusan US dalam PBB


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump, mengancam mahu memotong dana bantuan kepada negara-negara yang menyokong draf resolusi UN. Draf resolusi itu mendesak AS menarik balik keputusannya mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

“Mereka menerima jutaan malah berbilion dolar dari Amerika, dan kemudian mereka mengundi untuk menentang negara ini.

“Biarkan mereka mengundi menentang Amerika, kita akan menjimatkan wang, saya tidak peduli,” kata Trump dalam satu sidang media di White House.

Sejumlah 193 anggota Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNGA) dijadual mengadakan sesi tergempar, hari ini berhubung pengiktirafan AS itu, selepas negara berkenaan menggunakan kuasa veto pada peringkat Majlis Keselamatan PBB (UNSC).

BACA:  Kunyah 40 Kali, Adakah Ia Sunnah Baginda Rasulullah?

Kenyataan keras ini dibuat menjelang pengundian di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNGA) berhubung resolusi mengenai status Baitulmaqdis pada Khamis. Draf resolusi berkenaan tidak menamakan mana-mana negara tetapi menyatakan sebarang keputusan berhubung Baitulmaqdis perlu dibatalkan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Palestin memohon pengundian khas di UNGA selepas AS menggunakan kuasa veto ke atas draf resolusi membatalkan tindakan negara itu iktiraf Baitulmaqdis sebagai milik Israel. Undian di Majlis Keselamatan PBB (UNSC) pada Selasa menyaksikan 14 negara anggota menyokong draf resolusi berkenaan.

Tidak seperti UNSC, resolusi di UNGA tidak mengikat dari segi perundangan namun ia menterjemah pandangan dunia secara keseluruhan. Duta AS ke PBB, Nikki Haley sebelum ini memberi amaran akan memerhatikan negara-negara yang menyokong draf resolusi berkenaan. Presiden UNGA, Miroslav Lajcak, enggan mengulas lanjut kenyataan Trump itu, namun menekankan bahawa ia adalah hak dan tanggungjawab anggota untuk menyatakan pandangan mereka.

BACA:  Mati Setelah Membaca Surah Ini, Seumpama Mati Syahid! Subhanallah

Israel menduduki timur Baitulmaqdis yang sebelum ini dikuasai Jordan, selepas perang 1967, dan menganggap kota berkenaan sebagai ibu negaranya.

Sumber: Astro Awani

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel