≡ Menu

Bahaya Sakit Kepala Setelah Bermesra Dengan Pasangan? Jangan Ambil Mudah!


Anda mungkin terkejut, tetapi sesungguhnya anda boleh mengalami sakit kepala selepas seks, yang dipanggil sakit kepala seks. Artikel di bawah ini akan memberikan maklumat lanjut mengenai hal ini serta beberapa nasihat tentang apa yang perlu dilakukan dalam senario ini.

Apa itu sakit kepala seks?
Biasanya, sakit kepala seks disebabkan oleh persetubuhan, terutama orgasme. Semasa proses itu, apabila keseronokan dan keghairahan membina, anda mungkin menyedari rasa sakit di kepala atau leher anda. Atau lebih kerap, sakit kepala tiba-tiba, teruk boleh berlaku sebelum atau ketika orgasme. Sakit kepala seks boleh berlaku sehingga beberapa minit, atau bahkan dua hingga tiga hari.

Kebanyakannya, sakit kepala seks tidak berbahaya dan tiada lagi komplikasi. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dipandang remeh kerana sakit kepala seks boleh menjadi penunjuk sesuatu yang berbahaya (seperti masalah saluran darah) dan memerlukan rawatan khusus.

Apakah punca kesakitan?
Tidak ada bukti yang tepat untuk membuat kesimpulan tentang apa yang menyebabkan sakit kepala seks. Walau bagaimanapun, ia adalah kepercayaan yang meluas dalam kalangan doktor bahawa sakit kepala seks sebenarnya meningkat dengan cepat dalam tekanan darah yang boleh berlaku semasa hubungan seksual atau lebih khusus, semasa orgasme.

BACA:  Fakta Atau Auta: Mati Pada Hari Jumaat Selamat Dari Siksa Kubur? Ini Jawapannya

Sebaliknya, itu tidak bermakna bahawa sakit kepala persetubuhan lebih cenderung berlaku kepada orang yang mengalami tekanan darah tinggi kerana tiada penyelidikan saintifik dapat mengesahkannya. Walau bagaimanapun, ia adalah hakikat bahawa sakit kepala seks lebih kerap melanda lelaki berusia berbanding dengan yang lebih muda. Selain itu, jika anda mengalami beberapa tekanan emosi yang sengit, anda mungkin mengalami masalah sakit kepala.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Walaupun fakta bahawa sakit kepala seks tidak diketahui, berikut adalah 4 sebab mengapa anda mengalaminya:

Masalah dengan arteri anda. Ia boleh menjadi pelebaran atau gelembung pada dinding arteri di dalam kepala anda (juga dikenali sebagai intracranial aneurysm), hubungan abnormal antara urat di otak (arteriovenous malformation) dan arteri yang meninggalkan pendarahan dalaman, di sekeliling otak , atau pendarahan ke dinding arteri yang membawa kepada otak (pembedahan), atau penyakit arteri koronari.

Penggunaan beberapa ubat seperti pil kawalan kelahiran.
Keradangan dari jangkitan tertentu.
Apakah keadaan semula jadinya?
Sakit kepala mungkin tidak akan berlaku lagi, atau dalam senario paling kerap, selepas mengulanginya selama beberapa minggu atau bulan setiap kali seseorang melakukan hubungan seks, ia akan hilang.

BACA:  Leher Tegang Setiap Hari Bekerja, Ini Petua Untuk Mengurangkan Ketegangan Leher

Bila perlu berjumpa doktor?
Sakit kepala seks biasanya tidak mengancam nyawa, yang bermaksud bahawa ia sebenarnya tidak menjadi punca kebimbangan. Walau bagaimanapun, berunding dengan doktor anda untuk pendapat profesional jika anda mengalami sakit kepala semasa hubungan seksual, terutama jika ini adalah kali pertama yang anda mengalaminya, atau jika sakit kepala seks bermula dengan tiba-tiba, sekiranya berlaku.

Sebaik sahaja sakit kepala menjadi begitu kerap sehingga tidak tertahan atau ia menjejaskan kehidupan harian anda secara negatif, jumpa doktor dengan segera. Ini boleh menjadi penunjuk sesuatu lebih serius yang perlu dirawat secepat mungkin untuk mencegah sebarang komplikasi lanjut.

Sakit kepala selepas hubungan seks tidak aneh dalam kalangan orang dewasa. Walau bagaimanapun, ia tidak sepatutnya dipandang ringan atau diabaikan.

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel