≡ Menu

Bahaya Pesan Air Limau Nipis/Kasturi Di Kedai Makan! Ini Sebabnya


Pasti ramai yang suka minum air limau kasturi atau limau nipis ais yang rasanya masam manis bila ditelan masuk ke tekak dan lebih sedap lagi jika dicampurkan dengan asam boi terasa kenikmatannya yang mampu menghilangkan dahaga.

Tapi pernahkah anda terfikir air limau kasturi yang anda minum itu bersih atau tidak? Adakah ia dibasuh sebersih-bersihnya sebelum diletakkan dalam minuman atau pun ke dalam sebarang makanan yang menambahkan lagi perisa setiap masakan? Sudah tentu perkara ini tidak pernah kita fikirkan.

Semua jenis limau mempunyai kandungan antioksidan dan Phloretin yang tinggi.
Namun, ini tidak bermakna kita tidak boleh menikmati kenikmatan air atau jus limau ini tetapi kita wajib mementingkan kesihatan tubuh badan sebelum kita mengambil sesuatu makanan atau minuman. Lebih parah jika ia akan memudaratkan kesihatan kita, oleh itu berhati-hatilah dengan pengambilan makan minum kita setiap hari.

BACA:  Penggunaan Tampon Ketika Berpuasa. Apakah Hukumnya

Anda pasti akan berfikir dua kali untuk memakan atau meminum minuman air limau selepas ini setelah membaca perkongsian daripada seorang doktor yang disegani yang dikenali sebagai Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan di Facebook telah menasihatkan orang ramai agar terus berhati-hati dengan limau.

Pesanan Buat Peminat Limau Kasturi dan Limau Nipis

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Air atau jus limau ais antara minuman yang menjadi kegemaran ramai walau di mana saja.
“Limau ais, satu!”

Saya ada satu pesanan penting buat penggemar minuman atau makanan yang menggunakan limau kasturi seperti air limau, sirap limau, teh-O limau, mee rebus, laksa Johor dan sebagainya.

Tolong pesan kepada pelayan agar limau kasturi itu dicuci dahulu, kerana lazimnya buah limau kasturi itu akan diletakkan ke dalam minuman atau makanan, dengan kulit-kulitnya sekali.

Kulit limau kasturi tu mungkin ada debu, bakteria, kulat dan mungkin juga ada racun serangga. Bahan-bahan ini jika mencemari minuman atau makanan maka ia boleh menjejaskan kesihatan.

BACA:  Penyakit Hati Yang Rasulullah Beri Amaran Dahulu! Awas Muslimin Dan Muslimat

Konsepnya sama macam kita mahu telur dicuci sebelum digunakan untuk roti canai telur atau martabak. Kita tak mahu kekotoran pada kulit telur mencemari makanan.

Jika sediakan minuman dan hidangan di rumah, jangan pula kalian sendiri lupa bersihkan limau kasturi tu sebelum diletak dalam makanan atau minuman. Lebih elok jika selepas beli, cuci dulu siap-siap dan keringkan sebelum simpan dalam peti sejuk. Barulah limau kasturi tak cepat rosak atau berkulat.

Jika kalian peniaga makanan, tanggungjawab kalian untuk hidangkan makanan yang bersih.

Akhir kata, pastikan makanan bersih, berkualiti dan sihat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel