≡ Menu

Bahaya Pencungkil Gigi! Lepas ni Jangan Guna Lagi!


Asyik menikmati makanan seperti daging bakar, jagung, roti, tiba-tiba tidak semena terdapat beberapa cebisan tersekat di celah gigi. Lantas dicapainya pencungkil gigi dan mengorek dengan bersungguh-sungguh bagi mengeluarkan sisa makanan tersebut.

Tapi tahukah, pencungkil gigi bukan penyelesaian terbaik untuk membuang sisa makanan. Bukan penulis pandai-pandai, tapi rata-rata doktor gigi tidak menyarankan mengguna pencungkil gigi.

Kenali Asal Usul Pencungkil Gigi
Dilaporkan, Charles Forster daripada Boston adalah orang pertama yang mencipta pencungkil gigi kayu buatan tangan di Amerika Syarikat.

BACA:  Inilah 7 Pahala Mengalir Berterusan Setelah Meninggal Dunia.

Menjelang tahun 1860, beliau menghasilkannya di Strong, Maine, dengan menggunakan mesin untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Pekan ini akhirnya dikenali sebagai pusat pencungkil gigi dunia, tetapi pada tahun 2003 Forster Manufacturing berhenti menghasilkan pencungkil gigi. Walaupun pencungkil gigi telah berubah, etika pencungkil gigi tetap sama sejak abad ke-17 – mencungkil gigi semasa makan atau di khalayak ramai dianggap tidak sopan, begitu juga meletakkan pencungkil gigi di belakang telinga atau membiarkannya tersangkut keluar daripada mulut anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kenapa Tidak Elok?
Kenapa doktor gigi tidak mengesyorkannya? Kayu pencungkil gigi boleh terpatah dan tercucuk masuk dalam tisu gusi. Apabila tisu gusi tertembus, bakteria boleh masuk dan menyebabkan jangkitan. Sekiranya anda adalah seorang pengguna tegar pencungkil gigi, doktor gigi anda mungkin akan mendapati beberapa kerosakan pada gusi semasa pemeriksaan gigi.

BACA:  Suka Makan Jeruk Kulit Limau? Awas, KKM Sudah Sahkan Ia Mengandungi Plumbum

Lebih Baik Floss
Paling mudah adalah dengan menggunakan floss. Floss sekali sehari juga menghilangkan plak berbahaya yang tersembunyi pada sisi gigi. Selain memberus gigi dengan menyeluruh, floss sangat penting dalam membantu mencegah kerosakan gigi, penyakit gusi dan nafas berbau.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel