≡ Menu

Bahaya Overthinking. Saintis Harvard Buktikan Overthinking Boleh Memendekkan Jangka Hayat


Walaupun ia adalah satu keupayaan semulajadi manusia untuk berfikir dan ia membezakan kita daripada haiwan, tetapi apabila anda  “overthink”, ia boleh merosakkan diri anda dan kesihatan anda khususnya. Kajian baru menunjukkan bahawa overthinking dapat memendekkan umur anda.

Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di Sekolah Perubatan Harvard mendapati bahawa aktiviti otak yang berlebihan dapat mengurangkan umur seseorang. Ia melibatkan individu berumur 60-70 tahun yang otaknya dibandingkan dengan mereka yang hidup sehingga mereka berusia 100 tahun atau lebih.

Penemuan mereka mencadangkan bahawa orang yang meninggal pada usia muda mempunyai tahap yang lebih rendah daripada protein ‘REST’ (RE-1 Silencing Transcription) – yang menyenyapkan aktiviti otak anda. Tepatnya, kajian itu menunjukkan bahawa pengambilan yang berlebihan menyebabkan aktiviti otak berlebihan yang seterusnya membawa kepada kekurangan dalam tahap protein REST seseorang dan jangka masa yang dipendekkan. Dan itu menindas kelancaran sedemikian meluas kehidupan. Beberapa kajian lain juga membuktikan bahawa protein REST menawarkan perlindungan terhadap penyakit Alzheimer.

BACA:  Jangan Abaikan Wirid Ini Selepas Subuh Dan Maghrib!

Ini adalah kajian pertama untuk membuktikan bahawa aktiviti sistem saraf mempengaruhi jangka hayat manusia. Walaupun beberapa kajian sebelum ini melaporkan fenomena di kalangan haiwan, peranan aktiviti saraf dalam penuaan manusia masih keruh sehingga kini.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Penulis utama Bruce Yankner, profesor genetik di HMS dan pengarah bersama Paul F. Glenn Centre untuk Biology of Aging berkata, “Satu aspek yang menarik dari penemuan kami adalah sesuatu yang sementara sebagai keadaan litar saraf yang ada seperti kesan yang jauh untuk fisiologi dan jangka hayat. “Dia menambah bahawa mereka kini mempunyai beberapa individu yang mendaftar dalam kajian sedemikian untuk membahagikan populasi yang semakin tua kepada subkumpulan genetik. Beliau juga berpendapat bahawa maklumat ini tidak ternilai dan menjadikannya jelas mengapa ia begitu penting untuk menyokong masa depan genetik manusia.

BACA:  Minum Air Biji Selasih, Ia Mampu Merawat Gastrik!

Kajian ini telah membuka jalan untuk merancang terapi baru untuk keadaan kesihatan yang dikaitkan dengan ketidakaktifan saraf termasuk penyakit Alzheimer dan penyakit bipolar. Hasil kajian juga mewujudkan kemungkinan bahawa meditasi atau ubat-ubatan yang boleh mensasarkan protein REST dapat memanjangkan jangka hayat manusia dengan memodulasi aktiviti saraf.

“Kemungkinan yang dapat mengaktifkan REST akan mengurangkan aktiviti saraf yang menggembirakan dan penuaan perlahan pada manusia sangat menarik,” kata peneliti bersama Monica Colaiácovo, profesor genetik di Harvard Medical School.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel