≡ Menu

Bagaimana Mengajarkan Islam kepada Anak-Anak agar Mereka Tidak Biadap?


Kanak-kanak mudah dipengaruhi oleh persekitaran mereka. Hari-hari ini, sangat sukar untuk mendedahkan anak-anak kita ke persekitaran Islam yang ideal memandangkan pengaruh dari media, rakan dan ahli keluarga lain.

Dengan televisyen, radio, Internet dan bentuk media yang kebanyakannya menggembirakan nilai-nilai yang tidak beragama, terpulang kepada ibu bapa dan orang dewasa mendekati anak-anak untuk menetapkan contoh yang betul.

Tidak mustahil untuk melindungi anak-anak kita dari semua kekuatan negatif yang dapat membentuk fikiran mereka dan, akhirnya, tingkah laku mereka.

Bagaimanapun, melalui contoh kita sendiri dan menunjukkan kepada mereka pilihan-pilihan yang lebih baik, kita dapat menetapkannya di jalan yang benar, iaitu mematuhi perintah-perintah Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW.

1. Mulailah dengan mengajar mereka Tauhid:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Perkara terbaik mana-mana orang tua Muslim yang boleh mengajar anak-anak mereka adalah untuk menekankan, dari hari yang mereka dapat memahami, bahawa Allah (SWT) adalah Satu dan tidak ada yang layak menyembah kecuali Allah (SWT). Ini adalah mesej asas Nabi Muhammad SAW kita dan ini adalah kunci kepada Syurga.

2. Melayan mereka dengan baik

Kebaikan menghasilkan kebaikan. Sekiranya kita baik kepada anak-anak kita, mereka akan menunjukkan kebaikan kepada orang lain. Nabi Muhammad SAW kita (semoga Allah dan damai sejahtera kepada-Nya) menjadi contoh terbaik untuk berbuat baik kepada anak-anak.

3. Ajar mereka contoh wira Muslim

Daripada Batman atau Superman, beritahu mereka tentang wira sebenar seperti Ali bin Abi Talib (semoga Allah senang kepadanya) dan lain-lain pahlawan umat Islam. Beritahu mereka bagaimana pemimpin-pemimpin Islam membawa perubahan damai sejahtera di dunia dan memenangi hati umat Islam dan bukan Islam.

4. Biarkan kanak-kanak duduk dengan orang dewasa

Adalah lebih baik untuk kanak-kanak menjadi orang dewasa, terutama ketika mendengar kuliah Islam. Nabi Muhammad (semoga Allah swt dan berkatnya) akan sering meletakkan anak-anak di barisan hadapan ketika ia berbicara kepada orang-orang.

BACA:  Kahwin Memang Baik, Tapi Dalam Islam Ini 9 Perkahwinan Yang Diharamkan

5. Buat mereka rasa penting

Rujuk mereka dalam perkara keluarga, yang bersesuaian dengan usia mereka. Biarkan mereka merasakan mereka adalah ahli keluarga penting dan mempunyai bahagian untuk bermain dalam pertumbuhan dan kesejahteraan keluarga.

6. Pergi keluar sebagai keluarga

Mengambil perjalanan keluarga dan bukannya membenarkan anak-anak anda keluar dengan kawan-kawan mereka sahaja. Biarkan anak-anak anda berada di sekitar keluarga dan rakan-rakan dari mana anda mahu mereka mengambil nilai-nilai mereka. Sentiasa ingat bahawa anak-anak anda akan menjadi siapa mereka sekitar dengan kebanyakan masa. Oleh itu, lihat syarikat mereka dan di atas semua memberi mereka Syarikat anda.

7. Puji mereka

Pujian adalah alat yang berkuasa dengan anak-anak, terutamanya di hadapan orang lain. Kanak-kanak merasakan kebanggaan apabila ibu bapa mereka memuji mereka dan akan berminat untuk melakukan perbuatan baik yang lain. Walau bagaimanapun, pujian mesti terhad kepada perbuatan dan perbuatan moral Islam.

8.Jangan malukan mereka 

Begitu juga, jangan memalukan mereka di hadapan orang lain. Kanak-kanak membuat kesilapan. Kadang-kadang, kesilapan-kesilapan ini berlaku dalam usaha mereka untuk menggembirakan ibu bapa. Jika anda tidak berpuas hati dengan anak-anak anda, beritahu mereka secara peribadi.

9. Bersukan

Nabi Muhammad (bersemayam dan berkat Allah) menggalakkan sukan seperti berenang, berlari dan menunggang kuda. Sukan lain yang membina watak dan kekuatan fizikal juga disyorkan, selagi kanak-kanak mengekalkan identiti Islam mereka, memakai pakaian yang sesuai dan tidak terlibat dalam pencampuran yang tidak perlu.

10.Ajarkan Mereka Tanggungjawab

Mempercayai kemampuan mereka untuk melaksanakan tugas. Beri mereka kerja-kerja yang sesuai dengan usia mereka. Meyakinkan mereka bahawa mereka melaksanakan fungsi penting dan anda akan mendapati mereka tidak sabar-sabar untuk membantu anda sekali lagi.

11. Jangan merosakkan mereka

Kanak-kanak mudah rosak. Sekiranya mereka menerima semua yang mereka minta, mereka akan mengharapkan anda untuk memaksa setiap masa. Jadilah bijak dalam apa yang anda beli untuk mereka. Elakkan kemewahan dan kemewahan yang tidak perlu. Bawa mereka ke rumah anak yatim atau kawasan miskin di bandar anda seketika supaya mereka dapat melihat betapa istimewanya.

BACA:  “Doktor, Boleh Ke Mandikan Waktu Anak Demam?” Baca Jawapan Ini Untuk Selamatkan Si Comel!

12. Jangan menganggap mereka sebagai kawan

Adalah perkara biasa di Barat untuk ibu bapa mempertimbangkan anak-anak mereka sebagai kawan. Dalam Islam, ia tidak berfungsi seperti itu. Jika anda pernah mendengar bagaimana kawan bercakap antara satu sama lain, maka anda akan tahu bahawa ini bukan bagaimana hubungan ibu bapa dan kanak-kanak. Anda adalah ibu bapa, dan mereka harus menghormati anda, dan inilah yang harus anda ajarkan kepada mereka. Bahagian persahabatan harus dihadkan kepada anda dan mereka menyimpan dialog terbuka supaya mereka dapat berkongsi kebimbangan mereka dengan anda dan menanyakan soalan apabila mereka mempunyai apa-apa.

13.Solat dengan mereka

Melibatkan mereka dalam ibadah. Apabila mereka masih muda, hendaklah mereka melihat kamu dalam perbuatan salaah (salat). Tidak lama lagi, mereka akan cuba meniru anda. Bangunkan mereka untuk Fajr dan berdoa sebagai sebuah keluarga. Bercakap kepada mereka tentang ganjaran salaah agar tidak merasakan beban kepada mereka.

14. Memfokuskan halal

Tidak elok untuk mengatakan “ini adalah haraam yang haraam”. Walaupun anda mesti mendidik mereka tentang perkara haram, Islam penuh halaal dan memberitahu anak-anak anda untuk mengucapkan terima kasih kepada Allah (SWT) kerana nikmat yang diberikannya kepada mereka – bukan hanya untuk makanan dan pakaian. Beritahu mereka untuk bersyukur kerana mempunyai mata yang melihat, telinga yang mendengar lengan dan kaki dan, rahmat mutlak, Islam di hati mereka.

Sumber: Islam.ru

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel