≡ Menu

Ayuh, Gantikan berus gigi dengan KAYU SUGI!! Faedah Bersugi Dalam Islam


Apakah miswak?
Miswak adalah kayu bersaiz pensil yang digunakan sebagai cara semulajadi untuk membersihkan gigi secukupnya melalui proses mengunyah dan menyikat gigi yang lembut, yang sering diamalkan pada masa awal Islam. Kita lebih mengenali dengan nama KAYU SUGI

Walau bagaimanapun, ia adalah lebih bermanfaat daripada berus gigi biasa anda atau mana-mana peralatan pembersih gigi mudah alih yang lain yang anda mungkin bertegas berada dalam kategori perlu ada seperti ubat kumur, ubat gigi, floss dll. Ini adalah semua perkara yang anda mungkin tidak pernah ketinggalan membuang ke dalam bagasi semasa perjalanan jarak jauh anda.

Bayangkan hampir semua manfaat yang dianggap penting dalam satu batang 15cm. Hebat, kan?

Biasanya berasal dari pokok persica Salvadora, juga dikenali sebagai pokok berus gigi, sifat semula jadi miswak berfungsi sebagai kawalan plak kimia. Ini berlaku pada masa yang sama menyediakan kawalan plak mekanikal melalui sentuhan ranting dengan permukaan gigi – semuanya secara semulajadi.

Faedah miswak
Jadi apa yang membuatkan miswak tidak dapat disangkal? Nah, sejauh mana banyak penyelidikan yang terlibat, kesan antimikrobik miswaks telah didokumentasikan dengan baik setelah mengetahui komposisi kimia yang sempurna yang membantu dengan mencapai kesejahteraan mulut yang baik.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Sebagai contoh, silika yang terdapat dalam miswaks mengamalkan peranan yang kasar, yang mempunyai keupayaan untuk menghapuskan plak, menyebabkan gigi bersih. Tannin yang terdapat dalam miswaks mengambil peranan astringen (sebatian kimia yang menyebabkan pengecutan tisu untuk menghentikan aliran darah), yang didapati membantu mengurangkan gingivitis yang ketara.

BACA:  KTM Menghentikan Beberapa Tren Antara Bandar Dan Negeri Bagi Mencegah Penularan Covid-19

Kalsium tepu dalam air liur, akibat penggunaan miswak, didapati membantu menghilangkan remineralisasi gigi gigi, yang menyokong pengeluaran gigi yang lebih kuat pada umumnya. Resin yang terdapat di dalamnya membentuk lapisan di atas enamel untuk berfungsi sebagai perlindungan terhadap kerosakan mikrob yang lebih lanjut.

Sudah tentu, banyak lagi ciri-ciri perubatan yang lain telah ditemui dan mengesahkan faedah-faedah komprehensif miswaks mempunyai ke arah kesihatan mulut, semuanya tidak dapat dielakkan dengan nafas yang lebih baik!

Miswak dalam Islam
Tidak hairanlah bahawa Nabi Muhammad SAWallallahu ‘alayhi wa sallam memberikan penekanan yang sangat besar terhadap miswak itu hingga ke tahap yang dia akan memerintahkan penggunaannya pada setiap masa doa, sekiranya ia tidak menjadi membebankan bagi orang-orang yang beriman.

Nabi subḥānahu wa ta’āla berkata:

“Tidakkah saya khawatir akan sukar bagi pengikut saya, saya akan memerintahkan mereka menggunakan siwak (sebagai wajib, untuk membersihkan gigi).” [Bukhari]

Daripada rahmat mujizatnya, Rasulullah ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam melepaskan umatnya dari kesusahan yang dirasakan. Walau bagaimanapun, tahap kepentingannya, ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam yang diasaskan kepadanya melalui hadith di atas jelas menunjukkan bahawa miswak tidak dapat dipersoalkan melampaui sekeping ranting patah pokok. Manfaatnya tidak berkesudahan!

Walaupun miswak dikaitkan dengan kebersihan mulut yang baik, sebagai sebahagian daripada kebersihan yang sangat digalakkan dalam Islam, miswak juga berkaitan dengan bau yang baik dan menyenangkan, nilai lain yang dipromosikan dalam agama ini.

Nabi Muhammad ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam berkata:

“Miswak  membersihkan dan memurnikan mulut dan menyenangkan Tuhan.” [An-Nasa’i]

Pendapat mengenai kebersihan tersirat dalam hadith, sambil mendidik umat Islam mengenai manfaat kerohaniannya. Penggunaan miswak adalah perbuatan mulia di sisi Allah subḥānahu wa ta’āla serta cara mudah untuk mendapatkan kesenangan dan pahala-Nya!

Hudhaifa raḍyAllāhu ‘anhu meriwayatkan bahawa setiap kali Rasulullah ṣallallāhu’ alayhi wa sallam bangun untuk sembahyang Tahajjud dia biasa membersihkan mulutnya (dan gigi) dengan Siwak. [Bukhari]

Ini menunjukkan bahawa miswak sesuai untuk digunakan apabila bau mulut berubah sebagai akibat daripada menahan diri daripada makanan dan air untuk jangka masa yang panjang, atau akibat dari makan makanan yang mempunyai bau yang kuat.

Ringkasnya, penggunaan miswak ditekankan sebelum doa dan selepas bangun. Sambungannya dengan kebersihan mulut dan bau yang menyenangkan telah secara tersirat dan tersurat didokumenkan dalam kesusasteraan Islam dan kemudiannya dalam penyelidikan saintifik.

Tambahan pula, faedah rohani dalam bentuk mencapai subuh Allah wa ta’āla (dimuliakan dan dilahirkan sebagai Dia) kesenangan dan menghidupkan kembali Rasulullah ṣallallāhu ‘alayhi wa sallam (damai dan berkat Allah) pada sunnah harus diambil dengan baik . Ia mudah dalam kaedahnya, harga berpatutan, bermanfaat dalam prosesnya, boleh dipercayai dalam penggunaannya, dan memberi ganjaran dalam amalan.

 

sumber: productive muslim

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel