≡ Menu

Apakah Anak Luar Nikah Menjadi Mahram Apabila Disusukan Oleh Isteri?


Soalan:

Assalamualaikum wbt,

Ada rakan saya memberitahu bahawa anak zina berstatus perempuan ajnabi dengan ayah kandungnya. Justeru, mereka boleh berkahwin. Persoalan saya; bukankah aurat anak angkat yang telah disusukan oleh seorang wanitanya, dan cukup syarat-syarat, maka suami kepada wanita itu juga dianggap sebagai sebagai mahram yakni ayah susuan? Justeru, sepatutnya dalam kes anak zina, di mana ibu kandungnya telah berkahwin dengan ayah biologinya, dan telah disusukan, ayah biologi itu dan saudara-saudara lelakinya yang lahir daripada perkahwinan antara ibu dan ayah biologinya, juga menjadi mahram. Betulkah kefahaman saya ini?

Jawapan:

Waalaikumussalam wbt,

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Alhamdulillah, segala puji dan syukur diucapkan kepada Allah SWT, selawat dan salam kami panjatkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, kepada ahli keluarga Baginda, para sahabat, serta golongan yang mengikuti jejak langkah Baginda Rasulullah SAW sehingga hari kiamat.

Kami telah menghuraikan dengan panjang lebar isu penasaban anak tidak taraf kepada lelaki yang menyebabkan kelahirannya, atau bapa biologinya dalam BAYAN LINNAS SIRI KE-106 : ISU PENAMAAN “BIN/BINTI ABDULLAH” KEPADA ANAK TIDAK SAH TARAF OLEH MAHKAMAH RAYUAN. Berdasarkan mazhab Imam al-Syafie, anak zina tidak sabit nasab kepada bapa biologinya sehingga ia harus berkahwin dengan bapa biologinya walaupun hukumnya makruh. Mazhab lain seperti mazhab Abu Hanifah, mengharamkan perkahwinan antara anak zina dan bapa biologinya sekalipun tidak menasabkan anak perempuan itu kepada bapa biologinya. Rujuk al-Mu`amad fi al-Fiqh al-Syafie (4/29) oleh Syeikh Muhammad al-Zuhaili; al-Majmu` Syarh al-Muhadzdzab (16/222).

Perlu diketahui bahawa keharusan berkahwin dengan bapa biologi itu hanya berlaku disebabkan ketidaksabitan nasab. Namun demikian, jika terdapat sebab pengharaman nikah daripada sudut penyusuan atau musaharah (persemendaan) maka di sana terdapat pengecualian seperti berikut:

Jika seorang anak zina itu disusukan oleh seorang wanita sedangkan wanita itu mempunyai suami, maka anak tersebut akan menjadi anak susuan bagi lelaki tersebut kerana faktor Labn al-Fahl (Susu Jantan). Rujuk al-Mu`tamad (4/34). Menurut ulama Syafieyyah, susu wanita itu jika terhasil akibat mengandung dalam perkahwinan yang sah dengan seseorang lelaki, maka susu itu akan mengharamkan bayi-bayi perempuan yang disusukan oleh wanita untuk berkahwin dengan suaminya. Adapun jika susu itu terhasil daripada perkahwinan lain atau zina, maka itu tidak mengharamkan. Rujuk al-Majmu` (18/222).
Jika seorang wanita yang mempunyai anak susuan kemudian wanita berkenaan berkahwin dengan seorang lelaki, maka lelaki itu juga menjadi mahram kepada anak susuan wanita itu apabila dia bersetubuh dengan wanita itu selepas nikah. Ini dinamakan pengharaman secara musaharah dan penyusuan. Anak perempuan itu diistilahkan sebagai al-Rabibah bil al-Rada`. Rujuk al-Mu`tamad (4/35).
Apatahlagi, sekiranya seorang anak zina yang ibunya yang tsabit nasabnya dengan anak itu secara wiladah (kelahiran) lalu dia berkahwin dengan seorang lelaki, maka lelaki itu adalah ayah tirinya apabila dia sudah bersetubuh dengan ibunya dalam pernikahan yang sah. Ini dinamakan pengharaman secara musaharah (persemendaaan). Rujuk al-Mu`tamad (4/32).
Justeru, hukum asal antara anak zina dengan ayah biologinya adalah ajnabi tetapi faktor penyusuan dan persemendaan boleh mengharamkan perkahwinan antara mereka berdua. Manakala anak-anak lelaki lain yang lahir daripada perkahwinan tersebut juga adalah mahram dengan anak zina itu disebabkan oleh nasab (saudara seibu). Semoga penjelasan ini memberikan manfaat kepada kita semua.

BACA:  Bolehkah Anda Menjadi Awet Muda Dengan Hanya Berjalan Kaki?

 

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel