≡ Menu

Antibiotik Boleh Menyebabkan Arthritis? Betul Ke?


Ada kemungkinan antibiotik mungkin meningkatkan risiko arthritis rheumatoid (RA) dengan mengubah mikrobiota usus yang berkembang di dalam usus kita.

Temuan kecewa ini disampaikan dalam kajian yang diterbitkan yang menyelidik persatuan antara preskripsi antibiotik dan permulaan RA. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal, Perubatan BMC, telah dijalankan di Institut Quadram di Taman Penyelidikan Norwich di United Kingdom.

Keputusan menganalisis data dari penyelidikan utama U.K. Katalis Amalan Penyelidikan Klinikal Datalink mendedahkan bahawa kemungkinan purata pengembangan RA adalah 60 peratus lebih tinggi untuk orang yang telah menerima antibiotik.

Lebih khusus lagi, kajian itu menunjukkan orang yang menerima preskripsi untuk satu rawatan dengan antibiotik mempunyai kemungkinan 40 peratus peningkatan RA. Lebih buruk lagi, mereka yang mengambil dua rawatan mempunyai peluang 66 peratus lebih tinggi. Kemungkinan besar lebih tinggi di kalangan orang yang mengambil tiga atau empat kursus.

Kajian itu juga mendapati orang yang telah mengambil antibiotik dalam tempoh satu hingga dua tahun lalu mempunyai 80 peratus kemungkinan peningkatan RA. Lebih membimbangkan, antibiotik yang diambil lima hingga 10 tahun lalu mempunyai persatuan dengan kemungkinan 48 peratus lebih tinggi.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

RA adalah penyakit autoimun jangka panjang, progresif dan melumpuhkan sendi dan organ badan lain. Ia menyebabkan keradangan, bengkak dan kesakitan. RA biasanya memberi kesan kepada tangan dan kaki terlebih dahulu, tetapi boleh terjadi dalam mana-mana sendi. Ia juga merupakan penyakit autoimun, bermakna ia boleh menjejaskan seluruh badan.

BACA:  Suplemen Dan Vitamin Untuk Kesihatan? Berkesan Ke? Ini Penjelasan Doktor

Kajian itu juga mendedahkan antibiotik untuk jangkitan saluran pernafasan atas (UTI) mempunyai persatuan yang lebih kuat dengan RA. Walau bagaimanapun, penyelidik tidak mengenal pasti pautan ini dalam kes yang tidak dirawat. Ini seolah-olah mencadangkan ia adalah antibiotik yang menimbulkan risiko.

“Resep antibiotik dikaitkan dengan risiko RA yang lebih tinggi,” kata kajian itu. “Ini mungkin disebabkan oleh gangguan mikrobiota atau jangkitan asas yang memacu risiko.”

Kajian ini adalah satu lagi gambaran ke dalam kerumitan RA dan membuka pintu untuk kerja masa depan di kawasan ini, kata kajian itu.

BACA:  6 Dosa Yang Kita Lakukan Setiap Hari Tapi Tak Sedar!

“Semakin banyak kita belajar tentang kerumitan mikrobiotik dan bagaimana faktor-faktor termasuk antibiotik mempengaruhi ekosistem mikrob yang pelbagai ini, lebih banyak pandangan kita tentang bagaimana ini boleh mengubah hasil kesihatan utama,” Lindsay Hall, ketua kumpulan dan penulis kajian yang sama, kata.

Hall dan rakannya bermula dari pemerhatian menggunakan antibiotik, terutamanya pada zaman kanak-kanak, dengan ketara menimbulkan risiko terjadinya jangkitan dan keadaan usus keradangan.

Kajian terbaru menyokong perbalahan ini. Mereka mencadangkan antibiotik juga boleh meningkatkan risiko keadaan autoimun seperti diabetes jenis 1, penyakit hati autoimun dan arthritis idiopatik remaja.

Penyakit ini menunjukkan microbiota memainkan peranan penting dalam pembangunan RA. Dewan dan pasukan itu menyatakan “untuk menyiasat perselisihan antara preskripsi antibiotik dan permulaan RA menggunakan dataset besar, U.K.”.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel