≡ Menu

Anak Anak Liat Nak Solat? Ini Cara Mengajar Mereka Ringankan Tulang


Apabila anak semakin membesar, cabaran mendidik bertambah besar. Pelbagai strategi dan teknik dipelbagaikan untuk mendorong anak-anak solat tanpa perlu menyuruh atau mempengaruhi mereka dengan ganjaran luar. Namun, ternyata untuk mendidik anak-anak tidak ‘liat’ dan terbiasa dengan solat ini bukan perkara yang mudah.

Oleh itu, ibu kepada 5 orang anak ini berkongsikan salah satu langkah untuk menarik anak-anak supaya mudah mengerjakan solat. Tambahnya, teknik ini juga akan membuatkan anak-anak pupuk rasa sayang terhadap solat sehingga dewasa. Jom kita sama-sama amalkan!

IBU AJAK SOLAT TAPI ANAK-ANAK ENDAH TAK ENDAH SAJA…
Solat memerlukan dorongan intrinsik yang kuat (Dorongan Intrinsik adalah dorongan atau tindakan yang tidak dipengaruhi oleh akibat atau ganjaran luar. Melakukan sesuatu kerana mengikut gerak hati.

Malam itu selepas berkumandang azan Maghrib, ibu mengajak anak-anak solat bersama. Namun anak-anak tidak mengendahkan, masing-masing ralit membina menara menggunakan kad.

BACA:  Doktor Sudah Akui, Guna Tandas Duduk Lebih Berisiko Untuk Buasir!

Seusai ibu solat, anak-anak masih dengan aktiviti mereka. Bagaimana mahu mendorong anak-anak ini solat tanpa perlu memberikan arahan. Kita tidak mahu menyuruh-nyuruh anak solat setiap kali masuknya waktu solat. Bagaimana mahu menanam kesedaran tentang solat di dalam diri anak-anak? Bagaimana mendorong anak menjadikan solat itu satu tanggungjawab yang perlu dilunaskan tanpa perlu disuruh-suruh?

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Kali ini skrip yang digunakan sedikit berbeza. Saya pujuk anak yang lebih besar dahulu untuk solat. Saya katakan kepada kakak, “Aiesyah, Aiesyah sudah besar. Ibu sudah tidak perlu lagi mengingatkan Aiesyah untuk solat setiap kali masuk waktu.” Aiesyah diam.

Saya menyambung, “Boleh Aiesyah solat Maghrib sekarang, sekejap lagi nak mula kelas mengaji.” Kemudian, Aiesyah mula bersuara,”Ya Aiesyah solat.”

Apabila mendengar Aiesyah berkata begitu, saya diam dan hanya menunggu. Tidak mahu menyuruh lagi. Beberapa minit kemudian, Aiesyah bangun melangkah ke bilik air mengambil wudhuk. Kemudian menunaikan solat di ruangan tamu berhampiran tempat mereka bermain tadi.

SELESAI SOLAT, MULA BERDOA DENGAN KUAT

Alhamdulillah kakak sudah solat, saya sudah merancang untuk berdoa secara terbuka memandangkan kakak solat berhampiran dengan dengan tempat adik bermain. Selesai sahaja kakak Aiesyah solat, saya terus berdoa dengan kuat.

BACA:  Anda Mesti Tak Percaya. Rupa-Rupanya Pucuk Paku Boleh Mencegah Penyakit..

“Ya Allah berilah kebaikan kepada anak-anak ibu yang solat. Jadikan anak-anak ini anak yang soleh dan solehah”

Aiesyah memandang saya dengan senyuman. Umar (adik) juga memandang saya. Lagaknya seperti tidak berpuas hati dengan doa tadi. Umar pun berkata, “Alaa.. Umar pun nak jugak!”

Lantas Umar bangun dan melunaskan tanggungjawab menunaikan solat. Seperti biasa, sebelum solat Umar akan bertanya solat apa dan berapa rakaat. Usai Umar solat, saya mengulangi doa tadi seperti di atas. Kemudian mereka berdua mengemas mainan dan mengambil Quran memulakan kelas mengaji.

Nota: Berdoa adalah salah satu bentuk ganjaran sosial positif.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel