≡ Menu

Amerika Syarikat secara rasmi iktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel


PRESIDEN Amerika Syarikat, Donald Trump hari ini mencipta sejarah sebagai presiden pertama Amerika Syarikat mengiktiraf secara rasmi Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Pada masa yang sama, beliau mengumumkan pelan memindahkan pejabat kedutaan Amerika Syarikat dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

Bagaimana pun Trump mengakui pengiktirafan ini tidak akan mengubah status quo Baitumaqdis sebagai kota suci kepada tiga agama.

“Baitulmaqdis bukan sahaja kota suci kepada tiga agama (Islam, Yahudi dan Kristian), ia adalah jantung kepada demokrasi paling berjaya di dunia,” kata Trump dalam sidang media sekitar pukul 2.10 minit pagi waktu Malaysia.

BACA:  10 Perkara Penting Perlu Kita Tahu Sebelum Meletakkan Jawatan! Perlu Tahu

Tindakan Trump itu dilihat bakal meningkatkan kemarahan masyarakat sivil Palestin dan dunia Islam secara umumnya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia


Trump mengumumkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel

Ini kerana, Baitulmaqdis sentiasa menjadi sebahagian daripada asas perjuangan memerdekakan bumi anbia

Dalam sidang media tersebut, Trump bagaimana pun menyerahkan kepada Israel dan Palestin untuk berbincang mengenai garis sempadan yang memisahkan kedaulatan kedua-dua negara itu.

“Kami tidak mengambil sebarang pendirian dalam menentukan garis sempadan, ia bergantung kepada pihak yang terlibat (Palestin dan Israel),” ujarnya.

Berdasarkan kepada penelitian Astro AWANI terhadap 11 minit ucapan Trump itu, perkataan ‘Palestin’ hanya disebut selepas minit keenam.

BACA:  Tempoh Haid Lama, Heavy Flow Pulak Tu. Ketahui Punca Yang Mungkin Mengganggu Anda

Beliau turut mengulangi retorik pendirian Washington iaitu sentiasa berpegang kepada penyelesaian dua negara sebagai jalan perdamaian konflik lebih enam dekad antara Palestin dan Israel.

Presiden Palestin Mahmoud Abbas sebelum ini memberi amaran keputusan Trump itu akan mewujudkan ketegangan dan boleh menjejaskan pelan perdamaian, keselamatan dan kestabilan di rantau itu serta dunia.


Netanyahu berterima kasih kepada Trump kerana mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Sumber: Astro Awani

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel