≡ Menu

Ambillah Sesudu Minyak Zaitun Setiap Hari, Insya’Allah Diselamatkan Dari Alzheimer


Jika anda memanggang sayuran dengan minyak alpukat dan membakar muffin anda dengan minyak kelapa, anda mungkin ingin mempertimbangkan bertukar atau menambah minyak zaitun tambahan. Penyelidikan baru mendapati bahawa menambah EVOO untuk diet anda boleh meningkatkan ingatan dan melawan demensia.

Para saintis masih belum menemui sebab yang jelas dan langsung Penyakit dan demensia Alzheimer, tetapi satu penjelasan yang berpotensi adalah pembentukan tau-an protein yang tidak normal-di dalam otak. Kajian tetikus baru-baru ini yang diterbitkan dalam jurnal, Aging Cell mendapati bahawa diet kaya dengan minyak zaitun tambahan dara sebenarnya boleh mengurangkan kehadiran tau, memperlambat perkembangan penyakit neurodegenerative.

BACA:  Peristiwa Ini Membuktikan Al-Quran Adalah Firman Allah, Bukan Kata-Kata Nabi Muhammad

Apabila tau mengumpul “kusut,” yang dikenali sebagai tauopati, mereka mengganggu komunikasi di otak, menyebabkan kehilangan ingatan dan penurunan fungsi otak.

Dalam kajian itu, 16 tikus yang terdedah kepada tauopati telah diberi makanan yang kaya dengan minyak zaitun tambahan selama enam bulan. Selepas enam bulan, mereka diuji pada ingatan dan kebolehan belajar. Hasilnya dibandingkan dengan 15 tikus makan diet biasa.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Haiwan yang dietnya ditambah dengan EVOO menunjukkan peningkatan dalam beberapa subjek, termasuk memori kerja, memori ruang dan pembelajaran, dan komunikasi dalam hippocampus, bahagian otak yang membuat memori. Semua kesan tersebut dikaitkan dengan penurunan tau di otak.

Maklumat ini menyokong beberapa kajian lain yang menambah zaitun minyak zaitun untuk sifat-sifat yang memerangi penyakitnya. Lemak kaya antioksidan dikenali untuk mengurangkan keradangan, kesihatan kardiovaskular sokongan, dan bahkan boleh digunakan secara topikal untuk mencegah kerosakan matahari.

Untuk menambah minyak sihat anti-penuaan untuk hidup anda, pertimbangkan Diet Mediterranean, atau hanya berpasangan dengan sayur-sayuran, seperti bawang putih dan tomato, yang menghasilkan kualiti yang paling kuat. Walau bagaimanapun anda gerimis (atau penyedut), nikmatilah!

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel