≡ Menu

Amaran Keras! Tinggalkan Segera Minuman Ini Jika Mahu Panjang Umur


Penggemar soda? Tidak boleh pergi sehari tanpa menyejukkan melalui minuman berkarbonat? Atau adakah soda hanya minuman untuk anda? Anda mungkin mahu fikir semula.

Itu kerana menurut kajian baru, orang yang minum dua atau lebih gelas soda setiap hari mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mati akibat punca kematian Ditching Soda Diterbitkan baru-baru ini dalam jurnal JAMA Internal Medicine, kajian itu dilaporkan diikuti lebih kurang 450,000 orang dari 10 negara Eropah untuk tempoh 19 tahun untuk mengumpulkan data. Selain itu, tiada seorang pun daripada mereka mempunyai penyakit jantung, strok, kanser atau diabetes sebelum mereka mula mengambil bahagian.

Menurut data, mereka yang minum dua atau lebih gelas minuman soda atau minuman ringan gula mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami gangguan pencernaan, sementara mereka yang minum jumlah minuman yang sama mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan penyakit kardiovaskular.

BACA:  Suami Kena Banyak Tolong Isteri, Lebih-Lebih Lagi 6 Tahun Pertama Selepas Kelahiran Anak Sulung

Ini meletakkan kedudukan lain pada rekod untuk soda, yang sebelum ini, telah menjadi subjek kajian yang banyak yang menyimpulkan ia perlu dimakan secara sederhana kerana kandungannya yang tidak sihat. Kajian-kajian ini telah menghubungkannya dengan pelbagai keadaan, seperti penyakit jantung, stroke berdasarkan stroke, diabetes type 2, demensia, obesiti dan sindrom metabolik.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

“Bukti eksperimen menunjukkan bahawa gula darah tinggi dan pengambilan gula yang tinggi dapat merosakkan halangan usus, yang membawa kepada ‘usus bocor’ dan akses ke sistem imun usus yang menyebabkan keradangan usus, mengubah mikrobiot usus dan meningkatkan kecenderungan pada infeksi usus,” Dr. Sharon Horesh Bergquist, seorang penolong profesor perubatan di Emory University School of Medicine di Atlanta, yang percaya hubungan baru ini antara soda dan penyakit pencernaan menarik, katanya. “Laluan ini boleh meningkatkan kerentanan kepada penyakit pencernaan.”

BACA:  COVID-19: Islam Menuntut Kita Mencegah Kemudharatan Pada Diri Dan Orang Sekeliling. Kuarantin Diri Anda

Menariknya, penggunaan minuman ringan juga dikaitkan dengan peningkatan risiko dalam membangunkan penyakit Parkinson. Walau bagaimanapun, tidak dikaitkan dengan kanser atau Alzheimer.

Walau bagaimanapun, penulis kajian mengakui bahawa kajian itu hanya untuk menunjukkan hubungan diet dan minuman manis dengan risiko kesihatan. Oleh itu, ia tidak dapat menunjukkan sebab dan akibatnya.

Dengan itu dikatakan, memotong minuman ini dan memilih pilihan yang lebih sihat selalu merupakan idea yang baik, dan masih sangat disyorkan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel