≡ Menu

Amalkan Doa Ini Untuk Menghalang Jerawat Dan Bisul Tumbuh


Dalam artikel ini kita akan berkongsi bacaan doa untuk merawat jerawat dan ulser lengkap dengan makna mereka. Hampir semua orang mengalami masalah jerawat dan ulser. Apabila jerawat dan ulser muncul pada tubuh tentu kita mahu segera merawatnya.

Jerawat adalah gangguan kulit yang mengakibatkan penyumbatan liang oleh minyak dan sel kulit mati dan dicirikan oleh rupa bintik-bintik pada kulit badan yang disebabkan oleh jangkitan hormon, genetik, psikologi, dan faktor lain.

Doa Untuk Penyembuhan Jerwat dan Bisul

Jerawat juga merupakan masalah yang sering berlaku pada kulit yang ditandai dengan munculnya bintik hitam, kemerahan kulit akibat kerengsaan, bintik hitam, dan bintik merah yang membengkak. Jerawat tidak hanya berlaku pada muka tetapi boleh muncul di leher, dada dan belakang. Secara umum, jerawat berlaku pada seseorang semasa remaja hingga kurang dari 30 tahun.

BACA:  Junub Berkali-Kali, Perlukah Kita Mandi Wajib Berulang Kali? Ini Jawapan Mufti!

Walaupun bisul adalah benjolan merah yang terkandung dalam kulit yang mengandung nanah dan sakit ketika dihubungi yang disebabkan oleh bakteria yang dijangkiti. Bahagian badan yang sering terdedah kepada ulser ialah leher, ketiak, bahu, muka, paha. tetapi ulser juga bukan sahaja muncul di bahagian ulser juga boleh muncul di bahagian badan yang lain.

Apabila terkana jerawat dan ulser sudah tentu kita ingin segera merawatnya untuk jerawat atau borak segera hilang dari badan. terdapat banyak jenis ubat yang boleh kita gunakan dari ubat-ubatan herba untuk ubat khas untuk mengeluarkan jerawat atau ulser.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Di samping cuba memperlakukannya sebagai muslim, kita juga diajar untuk berdoa untuk kesakitan yang dialami dengan segera dihapuskan oleh Allah SWT, kerana intipati penyembuhan adalah Allah SWT sedangkan narkoba hanya sebagai perantara sahaja. Berikut adalah bacaan doa untuk mengubati jerawat dan ulser dengan makna mereka.

BACA:  Manfaat Kulit Kayu Manis Untuk Kesihatan! Ingatkan Guna Untuk Masakan Je

Doa Untuk Menyembuhkan Jerawat Dan Bisul

اللهم مطفىءالكبير ومكبرالصغير اطفىهاعني

Allaahumma mutfi’al-kabiiri wa mukabbiris-saghiiri atfi’ahaa ‘annii

Maksudnya: “Ya Allah, yang dipadamkan Yang Besar dan Yang membesarkan yang kecil, hapuskan penyakit ini dari saya.”

Baca juga: Doa untuk menyembuhkan sakit perut yang diajar oleh Nabi

Jadi itu adalah mengenai bacaan doa untuk menyembuhkan jerawat dan ulser dengan makna mereka. semoga dengan membaca doa pada jerawat atau ulser pada badan kita dihilangkan oleh Allah SWT. satu cara untuk mengelakkan ulser dan jerawat tentusaja dengan mengekalkan kebersihan badan kita. dan semoga artikel di atas dapat bermanfaat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel