≡ Menu

Alamak! Bayi Saya Terkena Chickenpox! Macam Mana Nak Buat Agar Bayi Tidak Meragam


Rashes biasanya boleh berlaku dalam jangkitan virus, terutama pada anak-anak muda. Chickenpox, roseola dan penyakit tangan-kaki-dan-mulut adalah beberapa ruam virus yang paling biasa. Ruam virus sering dikenal pasti dengan bintik merah kecil di seluruh badan dengan gejala seperti demam dan cirit-birit.

Walaupun kebanyakan ruam virus akan merosot sendiri, ia boleh menjadi sangat tidak selesa terutama dengan cacar air. Menguruskan kegatalan akan menjadi penting kerana menggaru ruam boleh menyebabkan jangkitan bakteria sekunder dan parut.

Berikut adalah beberapa cadangan yang anda boleh memohon untuk menjadikan anak anda lebih selesa dan sentiasa teratur.

1. Ambil mandi yang selesa
Panas untuk mandi sejuk boleh membantu melegakan gatal-gatal. Ambil mandi selama 20 hingga 30 minit sekerap yang diperlukan untuk kekal bersih dan menenangkan kulit gatal. Anda juga boleh menambah beberapa serbuk oatmeal untuk ciri yang menenangkannya. Terdapat juga produk mandi oatmeat yang tersedia di kaunter.

Jangan gunakan sabun atau gunakan sabun ringan seperti itu untuk kulit sensitif atau untuk bayi. Membersihkan kulit kering selepas mandi. Jangan gosok kulit.

BACA:  Bayi Kena Sawan Tangis, Ibu Hilang Kawalan Sampai Hampir Bunuh Anak

2. Gunakan pemampat sejuk
Sapukan pemampat sejuk ke kawasan gatal menggunakan kain lembut dan penyerap. Dabkan kain dengan air sejuk dan sapukan secara langsung ke kulit. Begitu juga, pasta oat boleh melegakan kegatalan. Tuangkan oat ke dalam serbuk dan campurkan dengan sedikit air suam untuk membuat pasta. Sebarkan tampalan pada tuala kertas. Kemudian, gunakan bahagian tampal pada bahagian kulit gatal selama 10 hingga 15 minit. Kemudian perlahan-lahan mencuci dan menegangkan kulit kering.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

 

3. Dapatkan bantuan dengan losyen
Anda boleh memohon losyen yang menenangkan yang boleh membantu mengeringkan lepuh dan melembapkan kulit anda. Losyen calamine atau lotion lain dengan phenol, mentol, dan camphor boleh menjadi pilihan yang hebat. Losyen oatmeal juga boleh berguna. Elakkan menggunakan losyen antihistamin untuk cacar air.

4. Mencegah kerengsaan kulit
Pakai pakaian kapas yang longgar dan ubah pakaian dan katil dengan kerap. Jika pakaian atau linen sepertinya menjengkelkan kulit, gunakan detergen dobi ringan. Mengelakkan cahaya matahari sebagai panas dan berpeluh boleh mencetuskan gatal-gatal.

5. Ambil antihistamin oral
Antihistamin lisan mungkin berguna untuk mencegah menggaru semasa tidur. Sekiranya anda membeli antihistamin oral secara over-the-counter, lakukan dengan teliti mengikut arahan pada label. Kanak-kanak yang berumur kurang daripada 6 tahun tidak boleh diberikan antihistamin oral. Sila berunding dengan doktor anda sebelum memberikannya kepada anak anda.

BACA:  Hikmah Disebalik PKP, Jenayah Di Selangor Menurun

6. Elakkan menggaru
Pastikan anda atau kuku anak anda dibersihkan dan dipangkas. Cuci tangan kanak-kanak selalunya untuk memastikan kebersihan. Biarkan anak anda memakai sarung tangan atau kaus kaki kapas bersih di atas tangannya dan gunakan pembalut atas lepuh terbuka. Cuba mengganggu anak anda daripada menggaru.

Paling penting, pastikan anda atau anak anda mendapat cukup tidur dan diberi makan dengan baik. Demam meningkatkan kehilangan air dari badan sehingga mendapatkan cecair yang mencukupi adalah penting. Dengan penjagaan yang betul, kebanyakan ruam virus adalah terhad dan anak anda akan kembali kepada kesihatan dalam tempoh masa yang singkat. Kecuali, jika anda mengesyaki komplikasi seperti dehidrasi, semakin teruk ruam atau demam, muntah yang teruk dan cirit-birit, hubungi penyedia penjagaan kesihatan anda dengan segera untuk campur tangan selanjutnya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel