≡ Menu

9 Ayat Untuk Merawat Kemurungan Dan Kesedihan. Cubalah


kita menerima sesuatu dari orang yang kita sayang, kita rasa gembira. Rasa excited yang amat. Malah ada yang melompat-lompat. Tanda keterujaan.

Allah menurunkan surat cinta-Nya kepada kita. Disampaikan oleh Rasulullah (baca selawat). Lalu apakah perasaan kita tatkala membaca surat cinta ini?

Seorang guru beritahu anak muridnya,
“Apabila kamu memikirkan sesuatu, bukalah Al-Quran. Secara rawak. Lihat ayat yang kamu nampak. Kamu akan menemui sesuatu”.

Dalam artikel ini, kami ingin berkongsi 9 ayat Al-Quran yang memberi inspirasi. Menguatkan semangat dan tekad. Bagi meneruskan perjuangan dakwah. Bantu kami sebar luaskan perkongsian ini.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

9 Ayat Inspirasi Dari Al-Quran

 • Dan Sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.
  (Surah Al-Baqarah: 155)
 • Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang baik-baik yang kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar kepada-Nya kamu menyembah.
  (Surah Al-Baqarah: 172)
 • Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.
  (Al-Baqarah: 216)
 • Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
  (Surah Al-Insyirah: 5-6)
 • Barangsiapa berhijarah di jalan Allah, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak.
  (Surah An-Nisa’: 100)
 • Barangsiapa bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya.
  (Surah At-Talaq: 2-3)
 • Katakanlah: “Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya)”. Dan barang apa saja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dialah Pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.
  (Surah Saba’: 39)
 • Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka merubah keadaaan yang ada pada diri mereka sendiri.
  (Surah Ar-Ra’d: 11)
 • Allah maha lembut terhadap hamba-hamba-Nya. Dia memberi rezeki kepada yang dikehendaki-Nya dan Dialah yang maha kuat lagi maha perkasa.
  (Surah Asy-Syura: 19)
BACA:  Para Suami Kena Tahu Kenapa Anak Buat Perangai

WHAT DO YOU THINK?

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel