≡ Menu

8 Sumber Keberkatan! Perlu Baca dan Amalkan Insya’Allah


Sumber Barakah

Saya seorang yang beriman yakin Barakah bukanlah harta yang hilang, sebaliknya, itu tepat di depan mata kita! Harta ini hanya tersedia dan bersedia untuk diserahkan kepada orang yang bekerja untuknya. Di bawah, saya menyenaraikan beberapa sumber Barakah. Ini bukan senarai lengkap, oleh itu, saya harap anda boleh menyumbang dengan komen anda inshaAllah supaya kita semua dapat berkongsi dan memanjangkan pemahaman kita tentang harta karun yang hebat ini.

1. Niat Baik

Jika anda ingin sesuatu yang memiliki sesuatu atau berbuat sesuatu yang berkat, berikan niat baik untuknya. Lebih khusus, pastikan ianya demi Allah (Subahanahu Wa Ta’ala). Melihat sekali lagi pada definisi Barakah, anda mungkin mengandaikan bahawa tanpa kita berniat untuk apa yang kita ada atau lakukan untuk Allah, maka “Kebaikan Ilahi” tidak akan didapati dalam perbuatan kita.

2. Ketakwaan dan kepercayaan kepada Allah

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Allah berfirman di dalam Al-Quran: “Sekiranya penduduk kota itu beriman dan bertakwa kepada Allah, sesungguhnya Kami telah menerangkan kepada mereka segala rahmat dari langit dan bumi …” (Surah Al-A’raf, Ayat 96 ). Dan Dia berfirman dalam Al-Quran: “Dan bagi orang-orang yang bertakwa kepada Allah, Dia sentiasa mengadakan jalan keluar. Dan Dia menyediakan baginya dari (sumber) dia tidak dapat bayangkan “(Surah Al-Talaq, Ayat 2-3).

3. Menaruh kepercayaan kepada Allah

Allah berfirman dalam Al-Quran: “Dan jika ada orang yang bertawakkal kepada Allah, cukuplah baginya (Allah) baginya. Kerana Allah pasti akan mencapai tujuannya. Sesungguhnya, untuk semua perkara Allah telah menetapkan kadar yang wajar “(Surah Al-Talaq, ayat 3)
Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sekiranya kamu bergantung kepada Allah sebagai ketenangan yang benar, Dia akan memberikan rezeki kepada kamu seperti Dia melakukan burung-burung: Mereka terbang keluar pagi-pagi kosong dan kembali pada siang hari dengan perut penuh. (Ahmad, An-Nasa’I, Ibn Majah, Al-Hakim dan At-Tirmidhi)

BACA:  Ini Rasionalnya Kenapa Ibu Yang Bersalin Kena Berpantang Daripada Makan Laksa!

4. Bacaan Al-Quran

Inilah mata air Barakah! Tapi subhanaAllah, kami jarang minum dari itu! Allah berfirman dalam Al-Quran: “Dan inilah kitab yang Kami turunkan, membawa berkat, dan mengesahkan (ayat-ayat) yang datang sebelum itu …” (Surah Al-An’am, Ayat 92). Jadi bacalah Al-Quran, dan perhatikan berkat-berkat dan barakah Allah memasuki hidup anda. Selanjutnya kita adalah dari Buku Panduan ini, kurang barakah kita akan ada dalam kehidupan kita.

5. Mengucapkan Bismillah

Apabila anda mengatakan “Bismillah” sebelum apa-apa yang anda lakukan, anda menggunakan nama Allah dalam aktiviti itu; bukan sahaja aktiviti itu akan diberkati tetapi shaytaan tidak boleh mengambil bahagian di dalamnya! Jadi selalu katakan “Bismillah” sebelum apa-apa yang anda lakukan! SubhanaAllah, mudah untuk kita lupa untuk mengatakan “Bismillah”. Kadang-kadang kita begitu biasa mengatakan bahawa kita tidak boleh ingat sama ada kita mengatakannya atau tidak! Cuba sedar akan berkata “Bismillah” dan memahami apa yang anda katakan sebelum tindakan anda dilakukan.

6. Berkongsi Makanan dengan Tetamu

Sesiapa yang mempunyai pengalaman mengundang tetamu ke rumahnya akan tahu yang ini. Tidak kira betapa sedikitnya anda berfikir makanan yang anda sampaikan kepada tetamu anda adalah, ia sentiasa lebih daripada cukup! (Perhatikan: ini bukan alasan untuk menjadi buruk apabila anda mengundang tetamu, malah kita harus mengikuti Sunnah Nabi kita Ibrahim yang ketika dikunjungi para malaikat menyiapkan makanan besar untuk mereka). Apa yang saya sebutkan di sini ialah berkat yang terjadi ketika makan bersama, disahkan dalam hadits Nabi Muhammad SAW yang berkata: “Makan bersama, kerana berkat adalah di Jamma’a (jemaah atau bersama-sama) … “Dan dalam hadith yang lain:” Barangsiapa yang mempunyai cukup makanan untuk dua orang, hendaklah mengambil yang ketiga, dan barangsiapa yang mempunyai makanan yang cukup untuk empat orang, hendaklah mengambil satu atau lima atau keenam (atau mengatakan sesuatu yang serupa). “(Bukhari, Volume 4 Buku 56. Nombor 781)

BACA:  Doa Selepas Tahiyat Akhir Yang Ramai Tak Tahu, Jom Amalkan

7. Kejujuran dalam Perdagangan

Ini adalah untuk semua orang perniagaan di luar sana (termasuk peniaga online!). Kita tidak perlu menganggap orang yang berbohong dan menipu akan menjadikan perdagangan kita menguntungkan. Sebaliknya, ia akan menghapuskan berkat dari perdagangan anda. Nabi Muhammad SAW bersabda: “Pembeli dan penjual mempunyai pilihan untuk membatalkan atau mengesahkan tawar-menawar kecuali mereka memisahkan, dan jika mereka mengatakan kebenaran dan menjelaskan cacat barang, maka mereka akan diberkati tawaran mereka, dan jika mereka mengatakan dusta dan menyembunyikan beberapa fakta, tawaran mereka akan dirampas dari berkat Allah “. (Bukhari, Jilid 3, Buku 34, Nombor 293)

Ya, sukar untuk jujur ​​apabila anda cuba menjual sesuatu, tetapi percayakan saya itu berbaloi.

8. Doa

Mintalah Allah untuk barakah! Sekiranya anda melihat beberapa Duas Nabi Muhammad (saw), anda akan melihat bahawa Nabi pernah membuat dua bagi barakah. Kami sentiasa berkata: “Semoga Allah memberkati anda!” Itulah sumber barakah! Juga apabila anda dijemput ke rumah seseorang, Nabi Muhammad SAW menasihatkan kami untuk membuat dua berikut untuk tuan rumah: “Ya Allah, memberkati mereka, apa yang telah Engkau berikan kepada mereka, ampunilah mereka dan belas kasihan kepada mereka. ”

SUMBER: PRODUCTIVEMUSLIM

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel