≡ Menu

7 Sebab Penting Kenapa Kita Perlu Kurangkan Roti Putih. Perlu Tahu


Ramai yang menganggap makan roti putih untuk menggantikan nasi atau sebagai makanan diet boleh mengurangkan berat badan dan menyihatkan.
Namun hakikatnya anda sikap. Ini kerana tabiat makan roti putih bukanlah baik untuk kesihatan, lebih-lebih lagi jika anda makan roti putih secara berlebihan.
Tujuh alasan ini penyebab kenapa anda perlu mengurangkan pengambilan makan roti putih.
Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Roti putih mempunyai nutrisi yang rendah. Memang ia mengenyangkan perut terutamanya bagi anda yang mahu mengelak nasi tetapi ia tidak memberikan vitamin atau protein yang secukupnya untuk tubuh. Malah roti penuh gandum juga mengurangkan penyerapan nutrisi dari makanan lain.
Roti memiliki kadar sodium yang sangat tinggi. Apabila anda kerap makan roti putih, kadar garam di dalam tubuh akan meningkat dan ia bakal menjejaskan kesihatan anda.

1. KADAR SODIUM TINGGI

Roti memiliki kadar sodium yang sangat tinggi. Apabila anda kerap makan roti putih, kadar garam di dalam tubuh akan meningkat dan ia bakal menjejaskan kesihatan anda.oti putih mempunyai nutrisi yang rendah. Memang ia mengenyangkan perut terutamanya bagi anda yang mahu mengelak nasi tetapi ia tidak memberikan vitamin atau protein yang secukupnya untuk tubuh. Malah roti penuh gandum juga mengurangkan penyerapan nutrisi dari makanan lain.

BACA:  8 Petua Menghalau Semut Daripada Gula. Jangan Dibuang, Membazir Amalan Syaitan

3. MENYUMBANG KEPADA KEGEMUKAN
Ramai yang yakin, makan roti putih untuk mengelak nasi akan membuatkan mereka menjadi kurus. Sebenarnya, roti mengandungi kalori yang akan meningkatkan berat badan anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

4. MENGANDUNGI PROTEIN ‘JAHAT’

Kandungan gluten dalam roti boleh memberi reaksi negatif kepada mereka yang sensitif terhadapnya. Bila anda mengambil roti tanpa bebas gluten, sistem imunisasi anda boleh terganggu, cepat kepenatan, masuk angin dan sistem penghadaman tidak baik.

5. TINGGI KARBOHIDRAT

Majoriti makanan berasaskan roti memiliki jumlah karbohidrat yang tinggi. Jika anda kerap makan roti putih, karbohidrat yang ada di dalam tubuh akan menyebabkan gangguan otak yang dapat menurunkan fungsi kognitif.

6. MENINGKATKAN KADAR GULA DALAM DARAH

BACA:  Kalau Air Kencing Berbuih, Anda Berkemungkinan Dijangkiti Sakit Buah Pinggang Kronik!

Pati yang terdapat pada roti akan cepat memasuki saluran pencernaan tubuh, seterusnya memasuki aliran darah dengan menjadi glukosa. Apabila ini terjadi, ia akan menyebabkan kadar gula dalam darah dan kadar insulin naik dengan cepat.

7. MENGANDUNGI SIRAP JAGUNG FRUKTOSA

Roti mengandungi sirap jagung fruktosa (gula) yang tinggi. Ia merupakan sejenis gula yang memberi kesan kepada kepada kesihatan anda khususnya mereka yang mengalami gout. Ini kerana menurut kajian untuk pesakit gout, antara penyebab kenaikan asid urik dalam darah adalah disebabkan kandungan fruktosa yang tinggi dalam tubuh.

Bukan tak boleh makan langsung, tapi makanlah roti putih secara berpada-pada dan tidak berlebihan. Sebaiknya gantikan pemakanan anda di bulan puasa Ini dengan nasi, roti gandum, oat, kurma dan susu kerana ia lebih mengenyangkan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel