≡ Menu

6 Tips Yang Berkesan Untuk Mengurangkan Keguguran Rambut. Insya’Allah Berkesan


Sama ada faktor keturunan, perubahan hormon atau keadaan perubatan asas yang menyebabkannya, penurunan rambut adalah salah satu masalah yang paling sering kita hadapi hari ini. Walaupun ia benar-benar normal untuk kehilangan kira-kira 25-50 helai rambut setiap hari, kadang-kadang anda juga boleh mengalami keguguran rambut yang teruk dan pesat yang mungkin membuat anda bimbang. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda boleh mengurangkan keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut.

1. Makan makanan yang seimbang – Makan makanan yang sihat yang diperkaya dengan vitamin dan mineral adalah penting untuk rambut yang sihat. Tepatnya, vitamin A dan B12 sangat berguna untuk pertumbuhan rambut. Termasuk produk tenusu, kacang-kacangan, sayur-sayuran hijau, kubis, dan makanan kaya biotin yang lain dalam diet anda untuk menghilangkan kejatuhan rambut.

2. Mengekalkan kebersihan rambut yang baik-Syampu secara kerap dan menjadikannya satu kebiasaan untuk mencuci rambut tiga kali seminggu untuk memastikan rambut dan kulit kepala anda bersih. Mengekalkan rambut bersih dan kulit kepala boleh membantu mengurangkan risiko jangkitan dan kelemumur yang boleh mengakibatkan keguguran rambut atau pecahnya.

BACA:  Inginkan Kulit Cantik Seperti Wanita Arab? Amalkan Tips Dan Petua Ini!

3. Bersikap lembut – Jangan gunakan air panas untuk membasuh rambut anda. Ia boleh menyikat rambut anda dan mengaktifkan kelenjar penghasil minyak anda untuk menyebabkan kerosakan rambut. Pilih air hangat atau suam-suam yang tidak hanya akan mencairkan rembesan kelenjar minyak anda tetapi juga meningkatkan peredaran darah dan membantu anda menghilangkan kotoran. Selesaikannya dengan mandi sejuk supaya rambut anda kelihatan berkilat dan lancar. Lebih penting lagi, elakkan memberus rambut anda apabila basah.

4. Buat beberapa perubahan gaya hidup – Berhenti merokok, bersenam secara kerap dan tegaskan diri untuk mengimbangi tahap hormon anda dan mengurangkan tahap tekanan untuk mengurangkan penurunan rambut.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

5. Menjaga kesihatan anda & merawat keadaan asas, jika ada- Cari tahu apa yang menyebabkan rambut anda jatuh – jika ia adalah jangkitan atau penyakit kronik dan dapatkan rawatan yang sesuai. Ini bukan hanya akan meningkatkan kesihatan anda tetapi juga memastikan rambut yang sihat. Juga, ketahui jika mana-mana ubat-ubatan memberi anda rambut jatuh sebagai kesan sampingan. Rujuk doktor atau dermatologi anda dan bincangkan ini.

BACA:  Islam Melarang Merampas Suami/Isteri Orang! Awas

6. Gunakan Bahan semulajadi, mengelakkan bahan kimia & produk penggayaan yang tidak diingini- Cobalah untuk mengelakkan bahan kimia buatan dan produk warna rambut kasar yang boleh menyebabkan banyak kerosakan pada rambut anda. Kurangkan kekerapan menggunakan produk atau rawatan rambut dan alat gaya.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel