≡ Menu

6 Perkara Tentang Harta Yang Kita Perlu Semak Sebelum Menunaikan Haji


1. Semak pelaburan, perniagaan dan sumber-sumber harta yang ada. Jika masih ada yang bersumberkan riba, contohnya tersimpan dalam bank-bank konvensional, usahakan untuk ditukar semua akaun tersebut kepada bank-bank atau institusi kewangan Islam dan patuh syariah.

2. Saham-saham dan perniagaan yang haram sumbernya, sila bersedia untuk dijual, diambil nilai pokok dan dilaburkan semula dalam saham-saham patuh syariah. Sila rujuk Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Malaysia untuk kepastian. Keuntungan, dividen dan segala hasil mansul yang syubnah atau haram hendaklah diuruskan sebagai wang haram dengan memberikan seluruh jumlahnya kepada pihak Baitulmai atau diberikan kepada fakir miskin secara keseluruhan atau digunakan untuk tujuan kebajikan awam (yang tidak melibatkan soal berkaitan ibadah seperti memperbaiki prasarana masjid dan surau) seperti tandas, taman permainan dan seumpamanya. Prosedur ini juga perlu dilakukan bagi sumber yang berkaitan dengan keuntungan atau dividen yang diperoleh menerusi simpanan di perbankan konvensional.

BACA:  Berdoalah Agar Vaksin Covid-19 Segera Ditemukan

3. Jika haul zakat anda telah tiba, hendaklah anda terlebih dahulu menunaikan zakat atas setiap harta yang berkaitan. Sekiranya haul anda masih belum tiba, contohnya haul bakal menjelang ketika tarikh anda menunaikan haji misalnya, maka anda boleh memilih untuk menunaikan zakat secara lebih awal (in advance) jika anda telah pun mempunyai jumlah harta yang menepati atau melebihi-nisab. Amalan ini berdasarkan kepada pertanyaan al-Abbas r.a. kepada Nabi s.a.w. yang membenarkan zakat ditunaikan lebih awal dari tarikh haul jika memiliki nisab tidak melebihi tempoh dua tahun ke hadapan. Sila hubungi pusat-pusat zakat untuk keterangan lanjut.

4. Jika anda mempunyai hutang dengan individu atau orang perseorangan, sila jelaskan atau bertemu dengan pihak yang anda berhutang dengannya untuk urusan berkaitan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

5. Jika ada hak-hak lain yang masih belum tertunai seperti upah, janji atau amanah yang belum selesai terutama melibatkan pihak-pihak Lain, sila tampil untuk melangsaikannya sesegera mungkin.

BACA:  Penyakit Hati Yang Rasulullah Beri Amaran Dahulu! Awas Muslimin Dan Muslimat

6. Jika anda mempunyai harta yang agak banyak, sila berhubung dengan pihak-pihak belwajib untuk membuat surat wasiat pengurusan harta untuk diuruskan mengikut hukum faraid sebagai persediaan jika ditakdirkan anda meninggal dunia di Tanah Suci sewaktu menunaikan ibadah haji.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel