≡ Menu

6 Jenis Makanan Yang Anda Perlu Tinggalkan Segera Untuk Menghilangkan Perut Yang Buncit


Lemak perut berlebihan dianggap sangat tidak sihat dan merupakan faktor risiko penting untuk beberapa penyakit termasuk kencing manis, penyakit jantung, kanser, dan sindrom metabolik. Diet yang lemah adalah salah satu punca utama mendapatkan ‘lemak pendengaran’ yang mengelilingi hati dan organ lain yang terletak di perut anda.

Tinggalkan makanan berikut dan lihat lemak perut anda hilang segera:

1. Makanan & minuman manis – Makanan yang tinggi gula seperti gula-gula, jus, kek, soda, dan minuman lain boleh menyebabkan lemak perut yang berlebihan. Kandungan fruktosa tinggi gula tambahan dipercayai menyumbang kepada lemak penderita di bahagian perut anda. Kajian juga mendapati hubungan positif antara penggunaan gula yang tinggi dan lemak perut yang berlebihan.

2. Makanan yang kaya dengan lemak tidak sihat (lemak trans, lemak tepu & lemak omega-6) – Memakan makanan berlemak ini boleh mengakibatkan keradangan dan lemak perut yang berlebihan. Penyelidik di Mayo Clinic mencadangkan bahawa trans-lemak didapati biasa dalam makanan panggang dan goreng yang juga boleh meningkatkan risiko masalah jantung. Ditch lemak tidak sihat dan memilih lemak berkualiti termasuk minyak zaitun dan alpukat. Potong makanan yang dibungkus & diproses, potongan lemak, gula, dan minyak yang tinggi lemak: biji anggur, jagung, safflower, dan bunga matahari.

BACA:  Impak Covid-19 Terhadap Ekonomi Lebih Teruk Daripada Tahun 1998

3. Makanan karbohidrat-padat – Walaupun tidak semua karbohidrat tidak baik untuk kesihatan anda, beberapa jenis karbohidrat mudah boleh menyebabkan pancang gula dan insulin. Mengambil makanan sedemikian secara berkala untuk jangka masa yang lama boleh menyebabkan keradangan, ketahanan insulin, dan obesiti. Kurangkan pengambilan makanan seperti Bagel, donat, muffin dan pasta putih untuk mengurangkan lemak perut.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

4. Makanan yang digoreng – Makanan goreng cenderung untuk duduk di perut anda dan memerlukan lebih lama untuk badan anda mencerna mereka. Dan mereka mengandungi sejumlah besar lemak yang boleh menyebabkan lemak perut. Selain itu, makanan goreng juga tidak baik untuk kesihatan penghadaman anda dan boleh menyebabkan refluks asid dan pedih ulu hati.

5. Makanan tanpa lemak – Ya, walaupun mereka tidak mengandungi apa-apa lemak, mereka masih boleh menyebabkan lemak perut. Ini kerana mereka tidak membuat anda merasa kenyang dan membuat anda mengambil kalori yang tidak diingini. Makanan tidak sihat ini boleh menyebabkan keradangan kronik yang berleluasa dan sangat buruk untuk kesihatan anda. Chuck pilihan lemak tanpa lemak dan makan lemak sihat untuk menghilangkan lemak perut dengan cepat.

BACA:  Jangan Sesekali Tidur Lebih Daripada 8 Jam, Ini Bahayanya

6. Alkohol – Bukan sekadar hati anda yang mengalami kesan pengambilan alkohol. Alkohol membawa sejumlah besar kalori kosong yang boleh memperlahankan keupayaan membakar lemak badan anda. Lagipun, mereka tidak memanggilnya perut bir ‘tanpa sebab. Sama seperti kanji, Alkohol juga menukarkan kepada gula dan mempunyai kesan yang sama berkaitan dengan peningkatan lemak perut. Oleh itu, mengurangkan penggunaan alkohol anda. Atau sekurang-kurangnya memilih minuman yang lebih rendah dalam gula dan jauhkan minuman soda dan minuman diet.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel