≡ Menu

6 Daripada 1,000 Belia Nak Tukar Jantina — LPPKN


6 daripada 1,000 belia yang berusia di antara 13-24 tahun mempunyai keinginan untuk menukar jantina mereka, menurut hasil kajian Lembaga Penduduk Dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

Laporan kaji selidik LPPKN yang dimuatkan dalam Kajian Penduduk Dan Keluarga Malaysia Kelima (KPKM-5) 2014 itu adalah daripada hasil temu bual 5,303 orang remaja belum pernah berkahwin yang berusia di antara 13 hingga 24 tahun.

Kajian yang dilakukan oleh Universiti Teknologi Mara (UiTM) Alor Gajah pula mendapati terdapat permintaan yang tinggi untuk perkhidmatan golongan mak nyah bagi aktiviti andaman, barangan kosmetik, rekaan fesyen, kebudayaan dan lain-lain secara tidak langsung menjadi pemangkin kepada bertambahnya golongan transgender di negara ini.

Sokongan kepada perniagaan-perniagaan golongan ini seolah-olah menunjukkan penerimaan dan pengiktirafan masyarakat terhadap mereka dan tidak lagi menganggap kewujudan golongan ini sebagai suatu kesalahan.

Permintaan tinggi dan penerimaan secara tidak langsung ini telah memberi cetusan semangat kepada golongan transgender untuk bergerak secara aktif dan serius bagi menuntut hak-hak dan pengiktirafan sepertimana yang sedang dinikmati oleh golongan LGBT di negara-negara barat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Gerakan-gerakan sebegini turut mendapat sokongan semangat dan pelbagai bantuan terutama dalam bentuk kewangan dari pelbagai pihak dari dalam dan luar negara atas nama ‘hak asasi manusia’.

Sebagai contoh, Pink Triangle Foundation sebagai salah sebuah gerakan yang memperjuangkan hak golongan LGBT di negara ini yang dipelopori oleh salah seorang ahli G25, Dato’ Faridah Khalid turut menerima dana daripada pelbagai pihak dalam dan luar negara, termasuklah pernah menerima dana dari Kementerian Perpaduan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Sumber – Menara.my

Daripada ‘Abdullah bin Mas‘ud r.a katanya, “Allah mela‘nat perempuan yang membuat tatu, yang diminta membuatnya, yang mencabut bulu muka dan yang mengasah gigi untuk kecantikan yang mengubah ciptaan Allah. Kenapa pula aku tidak mencerca mereka yang dila‘nat oleh Rasulullah SAW sedangkan di dalam al-Qur’an Allah menyatakan firman-Nya yang bermaksud… Dan apa jua perintah yang dibawa oleh Rasulullah SAW kepada kamu maka terimalah serta ‘amalkan, dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya…”

Daripada Ibnu ‘Abbas, katanya, “Rasulullah saw mela‘nat lelaki yang meniru-niru gaya perempuan, dan perempuan yang meniru-meniru gaya lelaki.”

Daripada Ibnu ‘Abbas. katanya, “Nabi saw mela‘nat lelaki yang berperangai pondan dan perempuan yang berperangai lelaki. Baginda bersabda, usirlah mereka dari rumah kamu.”

Daripada Abi Hurairah r.a berkata :Rasulullah SAW telah melaknat orang lelaki yang memakai pakaian perempuan dan perempuan yang memakai pakaian lelaki.

(Hadith Riwayat Abu Daud: 4098 muka surat 27 dalam Bab libas An-nisak Juzuk 4)

Diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan al-Tabrani, Abdullah bin Amru bin al-As r.a telah melihat Ummu Sa‘id binti Abu Jahal berjalan seperti seorang lelaki dengan pedang tersisip di pinggangnya lalu Abdullah berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda,

لَيْسَ مِنَّا مَنْ تَشَبَّهَ بِالرِّجَالِ مِنَ النِّسَاءِ، وَلاَ مَنْ تَشَبَّهَ بِالنِّسَاءِ مِنَ الرِّجَالِ.

Yang bermaksud, Bukanlah daripada kalangan umatku perempuan meniru lelaki dan lelaki meniru perempuan.

Laknat dalam hadith di atas merupakan celaan yang sangat berat kepada pelaku. Ianya menunjukkan betapa kerasnya larangan Rasulullah terhadap perbuatan tersebut. Dalam kitab Fath al-Bari, al-Tabari menjelaskan laknat ( لعن ) bermakna tidak harus ( لا يجوز ) iaitu haram. Manakala al-Syeikh Abu Muhammad bin Abi Hamzah berkata: Laknat ( اللعن ) itu menunjukkan bahawa perbuatan tersebut adalah sebahagian daripada dosa-dosa besar.

BACA:  Neelofa perlu bertaubat, muhasabah diri

HIKMAH DISEBALIK PENGHARAMAN INI

Hikmah pengharaman ini, sebagaimana yang dinyatakan dalam kitab Fath al-Bari, adalah kerana larangan mengubah-ngubah ciptaan Allah sebagaimana hadith di atas.

Selain itu, ianya diharam bagi mengelakkan perbuatan homoseksual dan lesbian sebagaimana yang berlaku kepada kaum Nabi Lut a.s. Hal disebutkan dalam surah al-Naml ayat 54 dan 55,

Yang bermasud, Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan); (ingatlah peristiwanya) tatkala ia berkata kepada kaumnya: “Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji sedang kamu nampak kejinya?

Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki, bukan perempuan kerana memuaskan nafsu syahwat kamu. (Perbuatan kamu itu amatlah keji) bahkan kamu kaum yang jahil (yang tidak mengetahui akan akibatnya)”.

KESIMPULAN

Perbuatan, sama ada lelaki menyerupai perempuan atau sebaliknya, adalah haram bahkan berdosa besar. Ianya selari dengan ajaran Islam yang melaknat perbuatan tersebut.

Bagi lelaki tulin atau perempuan tulin, penilaian Psikologi dan Psikiatri tidak diterima pakai dalam Islam untuk menentukan jantina seseorang.

Pengharaman ini juga penting bagi membendung kes jenayah Syariah yang lain seperti liwat dan membendung isu perdagangan seks.

Sumber – Jabatan Mufti Kerajaan Negeri Sembilan

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel