≡ Menu

5 Ujian Allah Bagi Untuk Naikkan Darjat Kita.


Dalam hidupnya, manusia tidak pernah luput dari kesusahan. Tidak selamanya hal-hal yang menyenangkan akan terus berlaku dalam kehidupan manusia. Sebab ada kalanya manusia perlu merasakan hal-hal yang tidak menyenangkan dalam hidupnya sebagai pembelajaran.

Bahkan para Nabi pun diuji dengan berbagai macam cubaan. Dari banyaknya kesusahan yang diberikan oleh Allah SWT, terdapat 5 jenis ujian yang boleh mengha puskan d0sa-d0sa yang dilakukan manusia.

Apa 5 jenis kesusahan tersebut? Rasulullah SAW bersabda “Tidak akan menimpa muslim sakit, keletihan, kebimbangan, gangguan, kesedihan dan duka hingga duri yang mengenai dirinya. Kecuali Allah SWT akan menghapuskan d0sa-d0sanya. ”

Berikut ini 5 kesusahan yang diberikan oleh Allah SWT untuk menghapuskan d0sa manusia:

#1 Keletihan : Keletihan adalah kesusahan yang pertama yang akan diberikan oleh Allah SWT. Keletihan ini biasanya terjadi pada seseorang yang bekerja tanpa berehat. Dia akan merasakan keletihan yang berat. Kerana merasa lelah, dia sukar untuk melakukan aktiviti yang lain.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Tetapi percayalah bahawa Allah SWT akan mengha puskan d0sa-d0sanya yang telah lalu jika seorang ham ba dapat mengatasi keletihan yang dihadapinya. Setiap keringat yang dikeluarkan akan bernilai ibadah bagi Allah SWT.

#2 Sakit : Kesusahan lain iaitu merasakan sak1t. Setiap manusia pasti pernah merasakan sak1t dalam hidupnya walaupun hanya sekali. Rasa sak1t yang dianugerahkan oleh Allah SWT terasa amat menyeksa.

Nabi shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Setiap muslim yang terkena musibah penyakit atau yang lain, pasti akan hapuskan kesalahannya, sebagaimana pohon menggugurkan daun-daunnya” (HR. Al-Bukhari no. 5661 dan Muslim no. 651)

Dalam hadis yang lain, Nabi shallallahu ‘alihi wa sallam bersabda, “Tidaklah seorang muslim tertusuk duri atau sesuatu perkara yang lebih berat dari itu melainkan diangkat darjatnya dan diha puskan d0sanya kerananya.” (HR. Muslim no. 2572)

Bergembiralah saudaraku, bagaimana tidak, hanya kerana sak1t tertusuk duri saja d0sa-d0sa kita terhapus. Kerana boleh jadi dengan penyak1t ini kita akan bersih dari d0sa bahkan tidak mempunyai d0sa sama sekali, kita tidak punya timbangan d0sa, kita menjadi suci sebagaimana anak yang baru lahir.

Rasulullah SAW juga bersabda, “Cubaan akan sentiasa menimpa seorang mukmin dan mukminah, baik pada dirinya, pada anaknya atau pada hartanya, sehingga ia bertemu dengan Allah tanpa d0sa sedikitpun.” (HR. Ahmad)

Hadits ini sangat sesuai bagi orang yang mempunyai penyak1t kronik yang tidak boleh diharapkan kesembuhannya dan vonis doktor mengatakan umurnya tinggal hitungan minggu, hari bahkan jam. Ia bimbang penyak1t ini menjadi sebab kema t1annya. Hendaknya ia bergembira, kerana boleh jadi ia menghadap Allah suci tanpa d0sa. Ertinya syurga telah menunggunya.

Jadi bersabarlah dan jangan mengeluh dengan penyak1t yang diberikan Allah, kerana sak1t adalah ujian dan d0sa-d0sa kita akan digu gurkan olehNya. Kerana itu, tetap tabah ketika sak1t dan terus mencari penawarnya.

#3 Kebimbangan : Kesusahan selanjutnya adalah rasa bimbang. Kebimbangan tersebut perlu diatasi dengan baik. Jika tidak, akibatnya fa tal. Serahkanlah semua urusan kepada Allah SWT. Sebagai manusia, kita perlu berusaha dan berdoa. Hasilnya biarlah Allah SWT yang menetapkan. Jadi, hati manusia menjadi lebih tenang kerana segala yang diberikan oleh Allah SWT adalah yang terbaik.

#4 Gang guan : Kesusahan yang diberikan oleh Allah SWT lain iaitu muncul gang guan-gang guan dalam kehidupan. Gang guan ini boleh datang dari pelbagai sisi. Di saat kita melakukan perkara yang baik, ada saja gang guan yang mengha lang. Jika kita boleh yakin dan bersabar, d0sa-d0sa kita akan gu gur.

#5 Kesedihan : Setiap manusia tentunya mendambakan kehidupan yang menyenangkan, penuh ketenangan, ketenteraman dan kebahagiaan. Tidak ada satu orang manusia pun yang ingin merasakan kesusahan di dalam hidupnya.

Tetapi mustahil hidup manusia penuh dengan kesenangan. Dan Allah SWT memberikan kesedihan kepada manusia untuk mengha puskan d0sa-d0sanya yang telah lalu. Jika kesedihan ini ditangani dengan bijak dan kesabaran maka d0sa-d0sa kita akan diampuni oleh Allah SWT.

 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel