≡ Menu

5 Manfaat Yang Anda Mungkin Tidak Akan Percaya Jika Bersenam 20 Minit Sehari


Aktif secara fizikal adalah kunci kepada kesihatan yang baik. Pesakit dengan sakit kronik, kesihatan mental yang kurang baik dan penyakit lain boleh meningkatkan kesihatan mereka dengan senaman secara teratur, menurut para pakar.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tidak pernah terlambat untuk memulakan latihan. Dari seorang anak kecil kepada orang tua, semua orang boleh mendapat manfaat daripada aktif secara fizikal. Ia juga perlu diperhatikan bahawa seseorang yang sakit boleh memberi manfaat paling banyak dengan menambah senaman kepada rutin hariannya. Berikut adalah cara bersenam dapat meningkatkan kesihatan anda:

Menurun Risiko Kanser Paru-paru: Semasa dan bekas perokok boleh mengurangkan risiko mereka mengembangkan dan mati kanser paru-paru dengan fizikal yang sesuai, menurut satu kajian. Kajian yang diterbitkan dalam Perubatan Pencegahan bulan lalu menunjukkan bahawa latihan aerobik seperti berjalan kaki, jogging, berlari dan berbasikal, boleh memberi manfaat kepada kedua-dua perokok semasa dan bekas.

Latihan aerobik pada tahap sederhana hingga intensif selama 20 hingga 30 minit untuk sekurang-kurangnya tiga hingga lima kali seminggu “dapat meningkatkan kebugaran jantung seseorang individu,” penyelidik utama Baruch Vainshelboim dari Hal Ehwal Veteran Palo Alto Health Care System dan Stanford University di Palo Alto, California, memberitahu Reuters.

BACA:  Mudahnya Mengatasi Masalah Kelemumur Kronik Dengan Minyak Kelapa! Baca Untuk Ketahui Cara-Cara Penggunaannya

Mengurangkan Obesiti Atau Berat Berlebihan: Obesiti dan berat badan berlebihan adalah dua sebab utama dari beberapa penyakit kronik, seperti masalah kardiovaskular dan kanser. Untuk mengurangkan risiko penyakit ini, orang yang gemuk atau berlebihan berat perlu terus bergerak.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Salah satu cara terbaik untuk menggalakkan mereka untuk kekal bersesuaian ialah dengan melibatkan mereka dalam beberapa pertandingan, seperti langkah mengira, kajian yang dinyatakan. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal perubatan JAMA awal tahun ini menyatakan persaingan secara beransur-ansur menjadi kebiasaan dan meningkatkan kesihatan keseluruhan seseorang.

Mengurangkan Kesakitan Berjalan Kerana Lutut Arthritis: Latihan hip-penguatan boleh memberi manfaat kepada pesakit osteoartritis lutut, menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal British Sports Medicine pada bulan Februari. Ia menyatakan bahawa senaman yang melibatkan jalur elastik atau berat dapat mengurangkan kesakitan berjalan yang berkaitan dengan lutut artritis.

Penduduk besar di dunia tidak menyedari pelbagai jenis latihan yang boleh memberi manfaat kepada mereka, ujar penyelidik Andrew Hislop dari University of Queensland di Brisbane, Australia. “Menguatkan otot pinggul, terutamanya penculik pinggul, mungkin meningkatkan penurunan pelvik dan kawalan batang, meringankan beban pada lutut,” tambahnya.

Mengurangkan Kemurungan: Latihan aerobik dapat meredakan kemurungan dan juga meningkatkan kesihatan mental mereka yang sakit kronik, menurut sebuah kajian. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Perubatan Sukan Jurnal British pada awal tahun ini menunjukkan bahawa orang yang menghidap penyakit kronik dapat meningkatkan mood mereka dengan melakukan latihan aerobik.

BACA:  10 Perkara Penting Perlu Kita Tahu Sebelum Meletakkan Jawatan! Perlu Tahu

Sesuatu yang lebih baik daripada apa-apa dan lebih banyak adalah lebih baik daripada kurang. Jadi, walaupun jangka pendek aktiviti fizikal cukup untuk mengurangkan kemurungan, kata penulis kanan Simon Bacon dari Concordia University di Montreal, Kanada, berkata. “Untuk sedikit kajian kami memperkukuhkan lagi perkara ini,” tambah penyelidik itu.

Menurunkan Risiko Strok Haba Dalam Kalangan Pesakit Diabetik: Pesakit diabetes terdedah kepada pukulan panas dan penyakit berkaitan haba yang lain. Berolahraga dengan kerap boleh membantu orang-orang ini dalam meningkatkan kadar denyutan, peluh lebih banyak dan mengekalkan suhu badan yang lebih rendah, satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan JAMA awal bulan ini dicadangkan.

Penyelidikan menyatakan bahawa melakukan aktiviti fizikal di luar rumah pada waktu awal atau lewat hari boleh meningkatkan kesihatan keseluruhan pesakit kencing manis. “Penemuan kajian kami menunjukkan bahawa berhati-hati harus digunakan ketika melakukan latihan berat, terutama pada panas. Individu harus mempertimbangkan untuk bersenam di dalam lingkungan yang sejuk atau kering dan berventilasi baik jika terkena di luar,” kata penulis senior Glen Kenny dari University kata Ottawa di Kanada.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel