≡ Menu

5 Kombinasi Makanan Yang Nampak Sihat, Tetapi Membahayakan Kesihatan Anda Sebenarnya


Kita semua terbiasa untuk makan makanan dalam pelbagai kombinasi – untuk meningkatkan rasa, untuk pemakanan dan kadang-kadang semata-mata kerana anda menginginkan mereka berdua. Tetapi pakar membantah beberapa kombinasi ini sebagai berbahaya dan menjelaskan bahawa mereka boleh menyebabkan masalah kesihatan, dan kadang-kadang mendapat maut. Teruskan membaca untuk mengetahui beberapa kombinasi makanan yang paling berbahaya dan mengapa anda perlu mempertimbangkan untuk mengelakkannya.

Daging dan Kentang: Apabila anda menggunakan protein dengan karbohidrat, ia dapat melawan. Memandangkan protein putrefies dan karbohidrat cenderung untuk menapai, anda boleh mengalami kembung, gas dan kembung. Alternatif yang lebih baik untuk memakan karbohidrat bersama protein ialah kacang dan beras.

BACA:  5 Petua Untuk Elak Nyanyuk Semasa Tua

Bacon dan Telur: Walaupun ini adalah kombinasi sarapan pagi yang sangat popular, kerana kedua-duanya adalah sumber protein yang tinggi, ia boleh mengecilkan sistem penghadaman anda dan menjadikannya lebih lama untuk dicerna. Dan walaupun jumlah protein yang tinggi dalam telur dan kandungan lemak dalam bacon dapat memberikan tenaga segera, anda akan mengalami rasa lesu tidak lama lagi.

Oatmeal and Orange Juice – Walaupun ia boleh membuat pilihan sarapan pagi yang baik, anda perlu mengelakkannya kerana asid dalam jus oren boleh memusnahkan enzim yang diperlukan untuk pencernaan kanji yang terdapat dalam oat. Tambahan pula, jika anda membuat oat dengan susu, jus oren boleh berakhir membusuk susu dan mencipta bahan pembentuk mukus yang berat.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Yogurt dan Buah-buahan: Walaupun ia boleh menjadi kegembiraan yang sedap, anda harus mempertimbangkan mengelakkannya kerana sejumlah besar bakteria dalam yogurt dapat menggabungkan dengan gula dalam buah-buahan, menyebabkan sejuk, alergi dan toksin. Anda boleh memilih untuk yogurt yang tidak bercita-cita dan melambungkan beberapa kismis, kayu manis atau madu untuk memberikannya rasa tambahan.

BACA:  Hati-Hati Dengan Pemberian Orang. Baca Ayat Ini Dahulu Sebelum Apa-Apa

Pisang dan milkshake: Siapa yang tidak suka Banana Milkshake? Tetapi pisang, apabila digabungkan dengan susu, boleh membuat kombinasi yang buruk. Kerana ia boleh memberatkan perut anda dan dapat memperlahankan fikiran anda. Tetapi jika anda tidak dapat melawan nafsu untuk minum banana milkshake, tambah secubit serbuk kayu manis untuk membantu merangsang pencernaan.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel