≡ Menu

4 Tips Untuk Tangani Anak Yang Tantrum Dan Drama. Mudah jer..Tak Perlu Marah Marah


Setiap ibu tentunya mahu apa yang dimintanya boleh dilakukan oleh anak-anak tanpa menimbulkan sebarang masalah emosi, drama, tantrum & konflik. Ikuti perkongsian daripada ibu ini.

Puan Nani Zaik berkongsi tentang sebuah buku yang dibacanya tentang cara untuk berkomunikasi dengan berkesan dengan anak. Buku yang berjudul “How To Talk So Little Kids Will Listen: A Survival Guide To Life With Children Ages 2-7.”

Perkongsian beliau tentang percubaannya mengaplikasikan bab 1 buku tersebut iaitu tentang mengendalikan emosi anak ialah seperti berikut;

So after 1 month of buying this book I finally finished reading & testing chapter ONE (only) tips on my kids (next chapter tak tau bila plak tahun depan kot haha 😆)

My initial intention when i bought this book is to find an effective way to communicate with my little guys (both are strong willed😅) so that they will listen without me being the angry mother everyday. Hmm honestly i dont know what magic the author did but it works on my kids! They listen easily without so much drama & tantrum (adelah juga tapi boleh dihandle less stress dari kedua belah pihak so win-win situation lah kan). So i nak share some of the tips here briefly since ada yang tanya haritu:

Chapter one ni is basically tools for handling emotions. Maksudnye apa nak buat kalau anak tantrum/nak mengamuk ke…

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

So the first very important step is to RECOGNISE & ACKNOWLEDGE their emotions. Because the kids can’t behave right when they don’t feel right (all of us macam tu kan?). Ada few ways to acknowledge feelings ni (i give real situation that happened with my kids):

#1 With words
-identify & acknowledge their feelings
-followed by ‘the problem is…’ (jangan sebut BUT/TAPI) sebab the word ’problem’ tu will teach them there is a problem that can be solved. ‘But’ bawa maksud yang lain)

Situation: Hassan marah sebab Umar rosakkan tower that he builded from books & toys
❎My usual response: “Biarlah Umar kan kecik lagi. Dia nak main ngan abang je tu”
-salahnya sebab i dah ignore perasaan marah dia tu seolah2 tak penting (yelah tower je kan boleh buat lagi for me😅)
-dahla ignore pastu bagi can kat adik untuk rosakkan lagi ciptaan abang haha
-maka lepas tu berlakulah drama tangisan Umar akibat dilepuk abang & abang plak mengamuk sebab tower die tak siap n kena marah dengan ibu
✅The right response: “Alamak mesti abang MARAH (kenalpasti & sebut perasaan dia) kan sebab penat abang buat tower tu Umar rosakkn pulak. Masalahnya Umar tu baby lagi dia tak tahu tu tak boleh rosakkan barang orang lain. Nanti kita ajar dia sama2 ok? (Offer solution)
❤️The effect: Hassan tak marah Umar n buat balik tower tu tanpa drama tantrum😍
Selamat emosi Hassan & ibu 😂

BACA:  Ini 9 Cara Untuk Memanfaatkan Bulan Ramadhan Yang Penuh Berkat!

#2 With writing
-do child’s wish list
-so always carry pen + paper in ur bag!😬

Situation: Hassan nak beli kereta hot wheels LAGI at a stationary shop
❎My usual response: “Kan ayah baru je beli toy utk abang semalam. Bape kali nak beli toy ni? Kat umah tu banyak mainan nanti sepah lagi sape nak kemas?”
-bebel panjang2 dengan budak 4 tahun yang nak mainan. Ingat die heran ke dengan ceramah kita tu?😂😂
✅The right response: “Oh patutla abang nak sangat hot wheels ni. Cantik kaler die pastu siap ada pistol lagi (acknowledge & describe minat dia tu). Masalahnya semalam baru je ayah beli dinosaur utk abang kan? Takpe jap ibu tulis toy yang abang nak ni (tulis besar2 HOT WHEELS sambil mengeja walaupun dia tak reti baca lagi) so nanti bila birthday abang ibu ingat. Ingatkan ibu tau”
❤️The effect: yang ni magic giler. Ingatkan die akan mengamuk guling2 nak toy tu. Tapi dengan redha nya dia cakap “ok ibu. Nanti beli yang kaler green tu jugak utk umar. Ibu tulis tau” wow wow wowwwww sangat hahahaa. Sebab actually budak2 ni dia bukan nak sangat tapi sebab dah nampak sajela test luck tu mane tau dapat. Pheww selamat emosi n duit ibu 💸😆

#3 With art
-because sometimes words/written/spoken are not enough to express a strong feeling.

Situation: Hassan mengamuk tak nak makan lunch sebab nak makan nasi lemak breakfast tadi yang dah habis 🙄
❎My usual response: “Nasi lemak pagi tadi dah habis. Makan la ape yang ada. Kalau abang tak nak makan tinggal lah jap lagi ibu ayah nak kuar” or “kat luar tu ramai lagi orang lapar tak makan. Abang bersyukurlah ada rezeki harini bla3…”
-bebel lagi hahahaha hobi sungguh
-ugut tu mende palingg salah tapi kadang2 geram n desperate😅
-tak sesuai nak ceramah tengah2 budak tantrum
✅The right response: “Ok ibu faham abang sukaaa sangat makan nasi lemak. Masalahnya nasi lemak dah habis.” (dia still nangis so ibu amik pen n kertas). “Hassan tengok ni ibu lukis nasi lemak” stop ngamuk n datang tengok ibu lukis. “Abang suka ikan bilis banyak kan?” Lukis bilis banyak2. Dia gelak. “Ibu…lagi tambah telur!”Ok telur pulak..n the rest dia sambung lukis conteng2 atas tu sambil ibu suap dia lunch yang ada
❤️The effect: yang ni pun unsangkarable sebab nampak picisan je efek melukis tak sangka budak2 ni tertarik. It’s shows that diorang ni memang pandai manipulates. Bukan nak sangat nasi lemak tu tapi kadang2 nak cari point nak tantrum 😅

BACA:  Tinggal Solat Jumaat Sebab Bertebung Dengan Kelas/Kerja? Ini Jawapan Mufti

Bab 1 yang telah diaplikasikan oleh Puan Nani.

#4 With imagination
-because sometimes we can’t give them everything that they ask

Situation: The usual scenario tantrum sebab nak mainan. This time toy yang mahal giler memang takla ibu nak beli
❎My usual response: “Hassan faham tak ibu cakap toy tu mahal? Membazir tau tak. Bape banyak dah toy kat umah tuuu…” ok ulangan dialog di atas hahahah
✅The right response: this dialogue happens in the car after all other tools are failed: “Hassan kan best kalau ibu ada duit banyakkk sangat macam gunung duit ibu. Boleh beli macam2 kan?” Ok terus die stop nanges n dengar ibu cakap. “Lepastu kan best kalau ibu tekan button ni (button aircond) tibe2 keluar mainan sampai penuh kereta ibu!” Hassan dah seronok n tambah “Abang tekan ni (button back window) pastu nanti kereta ibu tukar jadi robot transformer woww!” And the rest of the dialogue jadi cerita fiksyen ngarut2 hehe
❤️The effect: yang ni ibu paling suka sebab suka melayan cerita2 imagination budak2 ni haahaha. Tapi tak sangka jugak dia boleh terima hakikat n terus tak mention dah pasal mainan tu 😆

Panjangnya post ni! But thats all the tips from chapter one yang i boleh share n i applied to my kids which i think its works! My usual way dulu tu bukanlah my kids tak patuh tapi akan ada banyak drama tantrum n stress which at the end akan rasa guilty especially bila tengok muka 2 ketul yang kena marah tengah tidur hahaha. So doakan i khatam another 4 chapters (388 pages!) in my journey to become a peace-loving parents. Kalau rasa nak khatam lagi cepat silalah beli buku best ni di kedai2 buku berhampiran ye..seriously tak rugi tambah ilmu to become a better person everyday.

 

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel