≡ Menu

4 Makanan Ini Boleh Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi


Jika tahap tekanan darah adalah pra-hipertensif, kami mengalakkan anda untuk mendapatkan nasihat doktor pakar dalam menambahkan bahan berikut ke dalam diet makanan harian anda.

1. Kekacang

Segala jenis kekacang yang boleh didapati adalah merupakan sumber fiber larut yang baik untuk tubuh anda. Fikirkan fiber larut ini seperti span yang membasmi kolesterol dan membantu membuangnya daripada badan anda.

2. Oat

BACA:  Institut Kesihatan Dedahkan Kebaikan Tidur Dengan Memakai Stokin
Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Semua oat bijian penuh mempunyai jenis fiber yang tertentu yang digelar oleh pakar sebagai beta-glucan. Ada banyak kajian saintifik yang menunjukkan bahawa pengambilan secara teratur beta-glucan boleh membantu anda untuk mengurangkan kadar kolesterol yang tidak baik di dalam darah.

3. Teh Hijau

Segala jenis teh yang ada di dunia ini berkebolehan untuk membantu anda dalam mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Namun ada beberapa kajian yang menunjukkan tahap keberkesanan teh hijau dalam proses pembuangan kolesterol. Dengan meminum dua cawan teh hijau boleh membantu mengurangkan kadar kolesterol tidak baik dengan lebih berkesan berbanding teh yang lain.

BACA:  Pengambilan Epal Semasa Mengandung Boleh Mencegah Bayi Mendapat Penyakit Asma!

4. Kacang Tanah

Bahan ini adalah cukup kaya dengan fiber, lemak sihat, protein dan pelbagai vitamin dan mineral. Walaupun kelihatan seperti semua jenis kekacang boleh mengurangkan kadar kolesterol di dalam darah, namun pengambilan kacang jenis pistachio boleh membantu mengurangkan kadar kolesterol secara menyeluruh.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel