≡ Menu

3 Punca Rambut Kerap Gugur Dengan Tidak Terkawal! Ubah Segera


Lumrah setiap wanita inginkan rambut yang lebat dan cantik.

Walaubagaimanapun, menjaga rambut agar sentiasa sihat bukannya mudah dengan masalah rambut gugur. Ini menjadi perkara yang paling kerap dialami oleh ramai wanita. Mereka sering risau tentang masalah keguguran rambut dan ini menghalang mereka daripada menggayakan rambut yang dimiliki kerana tidak pasti apa yang mungkin menyebabkan masalah rambut gugur mereka bertambah teruk lagi.

Dan jangan tak tahu kerana 3 sebab inilah rambut anda asyik gugur..

Ikat rambut terlalu ketat

Rimas dengan cuaca panas dan uengikat rambut hari setiap hari 24 jam – tocang, ponytail dan bun, anda mungkin terdedah dengan rambut gugur. Lagi pula kalau anda jenis yang mengikat rambut dengan ketat, kesakitan alopecia berlaku apabila ada tekanan di akar sebagai akibat daripada ikatan ketat, kulit kepala akan menarik. Ia melemahkan cengkaman helaian rambut dari folikel, menyebabkan rambut anda jatuh atau putus dengan mudah. Sebaliknya, cuba gunakan bobby pin atau klip rambut untuk menjaga rambut dan jauh dari wajah anda.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Ketidakseimbangan hormon

BACA:  Patut Lah Ramai Vegan Gemar Akannya. Rupa Rupanya Ini Sebabnya!

Wanita yang didiagnosis dengan sindrom ovarium polikistik atau PCOS mengalami keguguran rambut akibat badannya menghasilkan lebih banyak androgen, hormon lelaki yang menghalang pertumbuhan rambut, dan kurang estrogen, yang memanjangkan fasa pertumbuhan rambut.

Kekurangan zat besi

Apabila anda tidak mempunyai zat besi yang mencukupi, tubuh anda tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi, yang memberikan oksigen dan nutrien untuk memperbaiki sel-sel anda yang lain, termasuk yang menjaga rambut dan membantunya tumbuh dengan sihat. Makanan tinggi zat besi seperti bayam, kacang merah, daging merah, tomato dan telur.

BACA:  5 Pantang Larang Selepas Bersalin Yang Tahyul, Tetapi Kita Masih Percaya! Nauzubillah

Sekarang dah tahu, silalah jaga rambut dengan baik kalau korang tak nak botak.

Selamat Beramal!

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel