≡ Menu

3 Cara Mudah Untuk Kekal Sihat Dalam Masa 14 Hari!


Menjaga Kesihatan Adalah satu keperluan dalam hidup manusia. Tubuh Badan adalah amanah daripada Allah. Untuk beribadat dan mengabdikan diri, bukan sahaja kita perlu menjaga kesihatan rohani kita, kesihatan tubuh badan kita juga perlu dijaga dengan rapi.

1. Bersenam

Tinggalkan Kereta Anda.

Tinggalkan kereta anda untuk ke tempat-tempat yang berdekatan dengan rumah anda contohnya, kedai runcit, surau dan sebagainya. Berjalan kaki atau berbasikal secara tak langsung dapat membakar kalori anda sehari-hari. Bayangkan jika rumah anda terletak 500 meter daripada surau, perjalanan pergi dan balik sudah memakan 1 kilometer. Itu baru sahaja untuk satu waktu, jika 5 waktu? Sudah 5 kilometer anda berjalan dalam masa sehari.

Di dalam hadis, ada dicatatkan kebaikan berjalan kaki ke masjid. Antara nya ialah

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

وَكُلُّ خَطْوَةٍ تَمْشِيهَا إِلَى الصَّلاَةِ صَدَقَةٌ

Setiap langkah berjalan untuk menunaikan shalat adalah sedekah.” (HR. Muslim, no. 1009)

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin dalam Syarh Al-Arba’in An-Nawawiyah mengatakan, “Setiap langkah kaki menuju shalat adalah sedekah baik jarak yang jauh maupun dekat”.

Rancang jadual bersenam anda.

Rancang berapa minit anda perlu bersenam dalam masa seminggu. Jadi realistik dalam perancangan anda dan berdisiplin dalam melakukannya. Jumlah jam yang disyorkan ialah 2 jam 30 minit untuk setiap minggu. Jadi dalam sehari, agihkan masa itu, mungkin kita boleh membahagikannya kepada 3 kali seminggu, atau 4 kali seminggu. Berjogging dalam selama 30 minit dalam masa 5 hari sudah cukup untuk melunaskan waktu yang disyorkan . Ataupun anda boleh menghadiri kelas-kelas aerobik ,gym, dan sebagainya. Tetapi, perlu diingat bahawa, disiplin adalah kunci kejayaan kita.

Bersenam dirumah

Bagi yang tiada kelapangan waktu dan tempat, anda boleh bersenam dirumah. Terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan dirumah contohnya, tekan tubi, lompat bintang, tali skipping, ataupun berlari menggunakan treadmill. Banyak sumber sumber yang boleh kita dapati secara percuma di telefon bimbit ataupun di internet untuk kita jadikan sebagai panduan kita. Berada di rumah bukanlah alasan untuk kita tidak bersenam. Baca untuk ketahui aplikasi telefon bimbit yang boleh dijadikan rujukan.

BACA:  Islam Awal-Awal Dah Larang "Jangan Lakukan Hubungan Sejenis", Inilah Padahnya Kalau Degil

2. Ubah Cara Pemakanan

Makan Lebih banyak Sayuran dan Buah-buahan

Makan diet kaya buah-buahan dan sayur-sayuran adalah penting untuk mengurangkan berat badan. Ia juga menyediakan badan anda dengan nutrien penting, seperti vitamin, mineral, dan serat. Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari, dan cuba untuk mengubah warna sebanyak yang anda boleh. Tambah beberapa buah dan sayuran untuk setiap hidangan untuk mendapatkan hidangan anda.

  • Sarapan pagi: tambah bayam, tomato, atau cendawan pada telur pagi anda di tempat keju. Jika anda makan bijirin atau oat, tambah buah segar seperti pisang, blueberry, atau strawberi.
  • Makan tengah hari: Cobalah membuat salad besar, mengisi dengan sayur-sayuran berdaun, protein tanpa lemak, kacang, buah kering, dan beberapa lobak merah, lada, bawang, atau brokoli. Atau, tambah beberapa sayuran, tomato, bawang, atau timun untuk sandwic.
  • Makan malam: Daripada sos tomato tin, sebati beberapa brokoli, bawang putih, tomato, dan lada dalam beberapa minyak zaitun dan makan roti wholemeal

Buang makanan yang diproses dan tinggi kandungan gula

Makanan yang diproses dan gula dikaitkan dengan penyakit seperti kencing manis, kanser, penyakit jantung dan strok. Mereka mengisi anda tanpa benar-benar memberikan nutrien apa-apa. Isi pantri anda dengan makanan semula jadi seperti bijirin penuh (oat, quinoa, roti gandum dan pasta), buah-buahan dan sayur-sayuran, kekacang, kacang, daging, protein atau produk tenusu kaya probiotik (kefir, yogurt Yunani, keju cottage).

  • Ikut peraturan pengarang makanan Michael Pollan: jangan makan apa-apa yang nenek kita tidak akan tahu . Jika anda tidak boleh menyebut ramuan atau produk mempunyai lebih daripada lima ramuan, pilih makanan yang lebih natural
  • Dapatkan pemanis semulajadi. Bagi mereka yang mempunyai gigi manis, gunakan madu atau agave dan bukannya gula dalam kopi, teh dan roti.
BACA:  Sebab Musabab Perempuan Tampak Lebih Tua Dari Usianya. Perlu Baca

Berhenti makan snek.

Makan apabila anda tidak lapar adalah salah satu cara yang paling mudah untuk mendapatkan berat badan yang tidak diingini. Hanya makan makanan yang rendah kalori apabila anda lapar, cuba makan makanan ringan tinggi protein, kerana ini akan membuatkan anda berasa kenyang dengan lebih lama.

3. Kurangkan Stress, Tambah Kebahagiaan

Dapatkan tidur yang cukup

Dapatkan tidur yang mencukupi. Mendapatkan tujuh hingga sembilan jam tidur malam adalah sangat penting untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat. Mendapat tidur malam yang baik meningkatkan keupayaan anda untuk belajar, membuat keputusan yang baik, dan menghadapi perubahan. Kurang tidur juga dikaitkan dengan kemurungan, penyakit jantung, dan obesiti.

  • Semua orang memerlukan jumlah tidur yang berbeza. Sesetengah akan berasa baik dan berehat selepas enam jam, yang lain selepas 10. Eksperimen dengan tidur berjam-jam yang berlainan setiap malam dan melihat kuantiti mana yang anda rasa terbaik.

Biarkan otak kita berjalan

Orang yang berfikiran terbuka dan ingin tahu tentang dunia di sekeliling mereka cenderung untuk mempunyai kesihatan mental yang lebih baik. Pembelajaran membawa kepada kreativiti dan harga diri yang lebih tinggi. Cuba belajar sesuatu yang baru setiap hari!

  • Baca buku berkenaan topik yang kita minati setiap hari sekurang-kurangnya 20-30 minit.
  • Belajar bahasa baru. Pembelajaran bahasa lain menjadikan otak anda aktif. Ia memperluaskan perspektif anda di dunia dan menarik minat kita untuk pergi mengembara.

sumber: WikiHow

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel