≡ Menu

17 Tanda Tanda Husnul Khatimah. Kematian Yang Diidamkan Setiap Insan Yang Beriman


Kita dilahirkan ke dunia ini, pasti ada tujuannya. Diringkaskan, tujuan kita hidup adalah untuk menjadi khalifah di bumi dan juga untuk menghadapi mati. Namun adakah kita sudah bersedia untuk menempuhi mati? Didalam Islam, ada dijelaskan cara kematian atau pengakhiran yang baik. Tetapi ambillah ilmu ini sebagai pedoman dan jangan jadikan benchmark anda untuk menghukum sesiapa saja.

Setiap manusia di dunia ini telah di tetapkan oleh Allah akan tempoh masa hidupnya. Manusia dihidupkan semuanya akan menempuhi kematian. Hal ini telah di jelaskan dalam Firman Allah SWT:

أَيْنَمَا تَكُونُوا يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ.

Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh. (Q.S an-Nisa: 78).

Akan tetapi, Allah tidak memberitahukan 3 perkara kematian kepada hambanya :

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Bila kematian kita
Di mana kematian kita
Bagaimana kematian kita
bunga raya muslimah sejati
Ada yang mati ketika masih kanak- kanak, ada yang mati ketika remaja, ada yang mati ketika usia tua. Semuanya berada di tangan Allah SWT. Namun secara puratanya, umur umat nabi Muhammad berkisar antara 60-70 tahun. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW:

ان اعمار امتي ما بين ستين و سبعين.

Sesungguhnya umur umatku di antara 60 ke 70 tahun (HR. Ahmad).

Dalil di atas menunjukkan bahawa kita wajib bersiap sedia untuk menyambut datangnya kematian pada bila-bila masa sahaja, hal ini bertujuan agar ketika kematian datang, kita mendapatkan cara mati yang baik.

Adapun tanda-tanda seseorang itu meninggal dunia dalam keadaan yang baik di antaranya adalah:

1. Sempat Mengucapkan Dua Kalimah Syahadah
Orang yang meninggal dunia dalam keadaan sempat mengucap dua kalimah syahadat, akan dimasukkan ke dalam syurga Allah (HR Ahmad)

2. Keluar Peluh di Dahi
Orang yang beriman ketika tengah nazak, apabila melihat peluh di dahinya, menunjukkan bahawa dia tengah bertarung dengan rohnya yang akan keluar dari badan. Namun rasa sakit bagi orang yang beriman tsb akan diganti oleh Allah setelah dia meninggalkan dunia.

BACA:  Empat Golongan Lelaki Yang Akan Ditarik Ke Neraka Kerana Perempuan

3. Mati Pada Malam atau Siang Hari Jumaat
Barang siapa yang meninggal dunia pada siang hari dan malam Jumaat, melainkan Allah akan memeliharanya dari fitnah kubur (H.R Ahmad & Tarmidzi).

4. Mati Dalam Peperangan Membela Agama Allah
Orang yang meninggal dunia dalam keadaan mati Syahid, akan dijanjikan balasan dengan syurga Allah SWT. Kerana berjuang menegakkan kebenaran.

5. Orang Yang Mati Akibat Peperangan Fisabilillah
Barangsiapa yang terluka dalam medan peperangan kemudian dia meninggal dunia, maka dikira sebagai mati syahid (HR Abu Daud, Hakim & Baihaqi).

6. Orang yang Mati Akibat Wabak Ta’un
Sesungguhnya taun adalah azab Allah yang dikirimkan kepada sesiapa yang dikehendakinya, dan rahmat bagi orang yang beriman. Dan matinya dikira sebagai mati syahid (HR Bukhari).

7. Orang Yang Mati dalam Keadaan Sakit Perut
Barang siapa yang mati dalam keadaan sakit perut (dalam keadaan dia redha dan sabar), maka matinya dikira sebagai mati syahid (HR Muslim).

8. Orang Yang Mati tertimpa Benda Keras Atau Mati Lemas
Barangsiapa yang mati kerana tertimpa benda keras atau tertimbus bangunan serta mati lemas (tenggelam), maka dikira sebagai mati yang husnul khatimah (H.R Bukhari).

9. Orang Yang Mati Kerana Melahirkan
Seorang wanita yang mengandung dan melahirkan bayi kemudian dia meninggal, maka dikira sebagai mati syahid, di akhirat kelak akan di bawah oleh anaknya masuk ke dalam syurga (H.R Ahmad & Dailamy).

10. Mati Terbakar
Orang yang meninggal dalam keadaan terbakar, maka dikira sebagai mati syahid. (H.R Abu Daud & Nasai).

BACA:  Panduan Menguruskan Ubat Bagi Pesakit Kronik Ketika Bermusafir. Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati

11. Wanita Yang Meninggal Dalam Keadaan Nifas
Nifas adalah darah yang keluar selepas melahirkan bayi. Dan wanita yang meninggal dunia dalam keadaan nifas, ia mendapat mati syahid (H.R at Tabrani).

12. Orang Yang Meninggal Kerana Penyakit TB
Penyakit TB adalah salah satu penyakit kronik yang amat sukar untuk diubati. Barang siapa yang meninggal dunia kerana TB, dianggap sebagai mati syahid (H.R at-Tabrani).

13. Mati kerana Mempertahankan Harta
Barang siapa yang mati kerana membela harta bendanya, maka matinya adalah syahid (H.R Bukhari & Muslim).

14. Mati Kerana Membela Diri
Barang siapa yang terbunuh kerana mempertahankan diri, maka matinya adalah mati syahid. (H.R Ahmad & Nasa’i).

15. Orang Yang Mati Dalam Keadaan Bersiap Sedia Untuk Berperang
Setiap amalan manusia akan terputus melainkan orang yang bersiap sedia untuk pergi berjihad di jalan Allah, maka dibangkitkan sebagai orang yang mati syahid (H.R Muslim, Nasa’i, Abu Daud & Tarmidzi).

16. Mati ketika Sedang Beramal Sholeh
Barang siapa yang sedang membaca kalimah tayyibah & mati dalam keadaan berpuasa untuk mencari Redha Allah, maka ia akan masuk ke dalam syurga (H.R Ahmad).

17. Mati Dalam Berdakwah & Mengislamkan Orang
Barang siapa yang Berdakwah dan mengislamkan orang dengan mengajak kebaikan, maka pasti dia akan masuk ke dalam syurga (H.R at-Tabrani).

Wahai saudaraku sekalian berusahalah kita untuk menjadi insan yang di wafatkan Allah dengan cara yang Husnul Khatimah (baik di penghujung), dengan bekal Iman, Amal Ibadah, Ilmu Pengetahuan serta akhlak yang mulia, Mudah-mudahan Allah akan mematikan kita dengan cara yang Husnul Khatimah, serta mendapatkan syurga yang dijanjikan oleh Allah kepada hambaNya yang beriman dan bertakwa.

Wallahualam

 

Sumber

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel