≡ Menu

10 Surah Lazim Yang Besar Manfaatnya Jika Diamalkan Setiap Hari


Kebaikan Jika Amalkan Setiap Hari 10 Surah Dalam Al-Quran | Setiap surah memiliki maksud dan kandungannya masing-masing. Semua surah di dalam Al-Qur’an memiliki keutamaan dan manfaatnya.

Namun, ada 10 surah yang bagus untuk dijadikan amalan sehari-hari. Untuk itu, simaklah ulasan dari 10 surah berikut ini.

10 Surah Dalam Al-Qur’an yang Bagus Diamalkan Sehari-hari

Meskipun semua surah di dalam Al-Qur’an memiliki keutamaan masing-masing, tapi ada 10 surah yang mempunyai kelebihan daripada surah lainnya.

Hal ini sesuai dengan hadits Nabi yang memerintahkan umat manusia untuk membacanya setiap hari atau pada waktu tertentu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Inilah 10 surah dalam Al-Qur’an yang bagus diamalkan :

1. Surah Al-Fatihah
Surah ini dikenal sebagai surah pembuk dan boleh kita baca sebelum tidur dan setelah itu surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali, Al-Falaq dan An-Nas. Amalan ini dapat membuat hati tentram dan terhindar dari godaan setan.

Dianjurkan juga membacanya Al-Fatihah sebanyak 17 kali dai dalam solat, dan 44 kali untuk mengobati sakit gigi, perut, sakit mata, dan lain sebagainya atas izin Allah Ta’ala.

2. Surah Dhuha
Surah ini terkenal untuk dibacakan saat mendirikan solat dhuha. Apabila kita membaca surah ini sekali di malam Jumaat maka Allah akan menyelamatkan kita dari hura-hura di padang Mahsyar kelak. Inilah surah yang bagus dibaca setiap hari.

BACA:  Bagi Bayi Minum Air Mineral, Apa Yang Paling Buruk Boleh Berlaku? Ibu Bapa Perlu Baca

3. Surah Yasin
Sebuah hadits menjelaskan jika kita membaca surah ini maka Allah akan memberikan pahala yang sama dengan sepuluh kali membaca Al-Qur’an semuanya.

Riwayat lain menuliskan bahawa jika kita membaca surah Yasin pada malam hari dengan niat mengharap redha dari Allah, maka Dia akan mengampuni dosa-dosa kita dan terselamatkan dari kehausan di hari akhir kelak.

4. Surah Al-Waqi’ah
Beberapa hadits Rasulullah menyatakan jika kita membaca surah ini di setiap malam maka InsyaAllah kita tidak akan merasakan kemiskinan dan justru memperoleh kesenangan.

Sedangkan, jika mereka membacanya sebanyak 14 maka insyaAllah karunia rezeki akan datang lebih banyak. Kita juga boleh mengamalkan ayat 35-38 sebanyak 7 kali dan ditiupkan pada air putih dengan membaca surah Al-Fatihah dan Ayatul Qursi sebelumnya. Manfaatnya adalah dapat menjaga kecantikan diri dan kesenangan rumah tangga.

5. Surah Al-Mulk
Banyak manfaat yang boleh didapatkan dengan mengamalkan surah ini, yakni mendapatkan syafaat, selamat dari alam kubur, dan terhapus dosa-dosa kita. Inilah salah satu surat Al-Qur’an untuk menenangkan hati.

6. Surah Al-Khautsar
Barang siapa yang membaca ayat ini sebanyak 1000 kali, InsyaAllah hajat kita akan terkabulkan, termasuk kenaikan pangkat dan rezeki. Sedangkan, jika kita membacanya setelah solat isyak hingga akan tidur maka InsyaAllah boleh melihat Rasulullah di dalam tidur.

BACA:  4 Tanda-Tanda Toksin Dalam Badan Sudah Terlalu Banyak!

7. Surah Al-Kafirun
Manfaat dengan membaca surah ini adalah mendapatkan pahala seperti membaca seperempat Al-Qur’an, terjauh dari godaan setan, terlepas dari syirik dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan.

8. Surah Al-Ikhlas
Rasulullah pernah bersabda, jika sebelum tidur kita membaca surah ini sebanyak 3 kali maka pahalanya setara dengan khatam Al-Qur’an. Inilah surah untuk menenangkan hati dan pikiran.

9. Surah An-Nas
Mengamalkan surah ini dapat melindungi diri kita dari godaan setan dan boleh menjadi penerang hati.

10. Surah Al-Falaq
Dalam sebuah riwayat menjelaskan bahwa setiap malam sebelum tidur Rasulullah membaca surah ini dengan surah Al-Ikhlas dan An-Nas kemudian meniupkannya ke kedua telapak tangan dan dioleskan ke kepala dan seluruh tubuh agar terhindar dari penyakit kerana syaitan ataupun manusia.

Demikian 10 surah dalam Al-Qur’an yang bagus diamalkan sehari-hari dalam hidup kita sebagai umat muslim.sekian terima kasih.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel