≡ Menu

10 Perkara Usahawan Patut Tahu


1.Pastikan duit cukup dalam bank. Sekiranya ada masalah aliran tunai atau kecairan, selesaikan segera. Buat bisnes tak ada duit sama seperti bawa kapalterbang tak ada minyak.

2.Apabila bisnes ada masalah, perkara pertama yang perlu dicari ialah cermin. Orang dalam cermin itulah punca masalah – usah cepat salahkan pekerja, rakan kongsi atau pelanggan.

3.Staf bukan budak-budak. Atau, tukang bancuh kopi. Usah buat mereka seperti budak suruhan. Layani mereka secara profesional.

BACA:  Bayi Kalau Tak Cukup Tidur, Bahaya Tau? Ini 8 Checklist Yang Ibu Bapa Perlu Buat Untuk Pastikan Tidur Anak Lena

4.Ingat dua perkataan – meritokrasi dan nepotism. Banyak bisnes bungkus apabila usahawan gagal amalkan meritokrasi. Usah amalkan nepotism atau favouritism dalam bisnes sendiri.

5.Aset paling bernilai dalam bisnes ialah harta intelek. Pastikan kita lindungi harta intelek sehabis-habisnya. Lawan, kalau perlu.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

6.Belajar baca dan menulis perjanjian. Rekodkan semua urusan sama ada dengan staf atau dengan vendor.

7.Uruskan bisnes secara bisnes. Usah uruskan bisnes macam kita uruskan rumahtangga. Oh ya, usah pula uruskan rumahtangga macam uruskan bisnes. Kedua-dua entiti ini perlukan cara pengurusan yang berbeza.

8.Ambil tahu urusan kewangan secara luar dan dalam. Pastikan ada rekod kewangan yang baik, tahu jualan dan kos operasi, serta percukaian. Usah serahkan kepada pihak ketiga sepenuhnya.

BACA:  Mitos Makanan Yang Digalakkan Dan Dilarang Ketika Hamil! Baca Betul -Betul

9.Tahu bila nak transparen dan bila nak berahsia. Banyak perkara elok disimpan saja dan tak perlu diceritakan kepada staf. Walau bagaimanapun niat baik kita, sesetengah mereka tak akan faham.

10.Belajar apa yang kita tidak tahu. Usah sombong dan berlagak pandai. Ilmu kita tak banyak mana pun.

Sumber:Norizan Bin Sharif

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel