≡ Menu

10 Pemimpin Islam Berpengaruh Di Dunia


Politik Dunia Istanbul. Responden memilih 15 ahli politik paling popular di dunia Islam. Senarai itu diterbitkan dalam blog pengerusi Salamworld Corp dan pengerusi sektor awam Majlis Muftis Rusia Abdul-Vahed Niyazov. Berikut adalah hasil pengundian:

1. Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki. Laluan “Islam sederhana “nya kini sangat popular di dunia Arab. Dasar Erdogan sering dianggap sebagai contoh perkembangan masa depan dunia Islam.

2. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada tahun 1981-2003. Semasa pemerintahannya Malaysia berpaling dari negara ini dengan ekonomi agraria yang lemah menjadi salah satu “harimau Asia”.

3. Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani, Emir Qatar. Banyak proses serantau utama dikaitkan dengan namanya. Al-Thani adalah pengantara dalam penyelarasan dua parti politik Palestin yang bertentangan Fatah dan Hamas dan secara aktif menyokong pemberontak Libya dalam memerangi rejim Moamer Kadhafi. Qatar juga menyokong protes terhadap Bashar Assad di Syria.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

4. Mohamed Morsi, Presiden Mesir dan bekas pengerusi Parti Kebebasan dan Keadilan yang berkuasa. Mohamed Morsi juga mempunyai kerjaya politik yang mengagumkan. Menjadi pemimpin sayap politik Ikhwanul Muslimin, beliau pernah menjadi timbalan bebas di parlimen Mesir pada tahun 2000-2005. Morsi adalah presiden Mesir pertama yang dipilih dalam undi demokrasi yang terbuka. Seorang pemimpin sekular dengan latar belakang akademik yang penting, beliau juga berharap dapat melemahkan kedudukan pusingan ketenteraan Mesir. Morsi mengangkat rejim tentera yang berlaku dalam 31 tahun terakhir di Mesir.

5. Mahmoud Ahmadinejad, Presiden Iran dan pemimpin politik utama Perikatan Pembina Iran Islam. Dilahirkan dalam keluarga miskin, Mahmoud membuat kerjaya politik yang menakjubkan. Ahmadinejad memenangi pilihan raya presiden pada 2005. Dia terkenal sebagai pengkritik Zionisme dan neokolonialisme Amerika. Beliau secara aktif bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin negara Amerika Latin dan khususnya dengan pemimpin Venezuela Hugo Chavez.

6. Nursultan Nazarbayev, Presiden Kazakhstan, yang dianugerahkan dengan ketua Pemimpin Negara, merupakan presiden pertama dan presiden bebas Kazakhstan. Ahli politik yang berpandangan jauh dan penulis banyak buku Nursultan Nazarbayev adalah salah seorang tokoh politik paling terang di ruang pasca-Soviet. Semasa pemerintahannya, Kazakhstan telah menjadi kuasa besar serantau dan peserta yang berdaya saing dalam proses politik global. Kekal sekutu utama Rusia, Nursultan Nazarbayev telah membawa status antarabangsa Kazakhstan ke tahap kualiti yang baru. Kazakhstan telah mengambil kedudukan aktif di dunia Islam (Kazakhstan mengetuai OIC pada tahun 2011). Nursultan Nazarbayev adalah ahli ideologi Kesatuan Eurasia dan integrasi Eurasia.

7. Rashid al-Ghannouchi, ahli politik terkenal dan pemimpin rohani gerakan Tunku Ennahda yang utama. Berikutan kerusuhan popular di mana Tunisian Presiden Ben Ali digulingkan, Ghannushi kembali ke Tunisia pada 30 Januari 2011, selepas menghabiskan dua puluh dua tahun di London. Dia kemudian menjadi pemimpin tidak rasmi di negara ini.

8. Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, Raja Arab Saudi dan Penjaga Dua Masjid Suci. Fakta bahawa Raja Abdullah adalah Penjaga Masjid Teo Suci, Mekah dan Madinah. Ibu pejabat pertubuhan interstate Islam utama untuk Kerjasama Islam terletak di Jeddah. Itulah sebabnya Raja Abdullah mendapat kedudukan ke-8 dalam ranking pemimpin Islam yang paling berkuasa.

BACA:  Tidak Bersetubuh Selama 5 Bulan, Perlukah Suami Membayar Kafarah Ila'?

9. Ekmeleddin İhsanoğlu, Setiausaha Agung OIC. Profesor? Hsano? Lu mengetuai Pertubuhan Persidangan Islam pada tahun 2005 dan melakukan segala-galanya untuk menjadikan organisasi itu kuasa politik sebenar di dunia Islam. Ini adalah organisasi antarabangsa kedua dengan bilangan ahli; ia adalah Bangsa-bangsa Bersatu Islam. Itulah sebabnya nama baru, Pertubuhan Kerjasama Islam, lebih baik mencerminkan perubahan dalam formatnya: dari persidangan dan mesyuarat untuk kerjasama nyata antara anggotanya.

10. HH Leftenan Jeneral Sheikh Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Panglima Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE. Al Nahyan adalah barisan seterusnya untuk menjadi presiden UAE. Semasa pemerintahannya, emiriah Abu Dhabi menjadi pusat perdagangan dunia untuk industri ketenteraan. Sebagai ketua Majlis Pembangunan Ekonomi, beliau menghabiskan semua tenaga beliau untuk meningkatkan kekayaan emiratnya. Selain itu, Al Nahyan aktif terlibat dalam amal. Beliau mengetuai dana terbesar di dunia AbuDhabi Investment Authority yang melebihi $ 1 trilion. Pada 2011 ia menyumbangkan $ 50 juta untuk pembelian vaksin untuk kanak-kanak di Afghanistan dan Pakistan.

Sumber : tengrinews

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel