≡ Menu

“Kita Memang Sayang Anak Kita, Tapi Orang Lain Menyampah!”. Ini Tanda-Tanda Anak Anak Mula Naik Kepala.


Banyak sangat yang saya jumpa mak ayah yang dikawal oleh anaknya tanpa dia sendiri sedari. Ini adalah tanda-tanda bila anak dah mula naik kepala dan jadi raja pada mak ayahnya:

1. Mak ayah mula jadi overprotective

Anaknya tak boleh disentuh dan tak nak anak susah langsung!
Sifat melindungi ini bagus sebab itu memang fitrah mak ayah yang Tuhan dah bagi tapi kalau dah melampau sangat tu namanya Helicopter Parenting.
Anak yang datang daripada Helicopter Parents ini biasanya akan menjadi manja melampau, tak pandai berdikari dan mudah mengalami masalah cemas (anxiety) bila dah dewasa nanti.

2. Mak ayah tak pernah cakap ‘TAK BOLEH’ kat anak

Semua benda mak ayah tu terpaksa tunaikan sebab anak meragam tak berhenti bila permintaan tak ditunaikan.
Padahal sifat meragam itu muncul sebab anak dah tahu dah bila meragam je mak dan ayahnya akan kalah dan tunaikan permintaannya.

BACA:  Bolehkah Anda Menjadi Awet Muda Dengan Hanya Berjalan Kaki?

3. Mak ayah bagi je semua makanan yang anak minta

Mak ayah tu dah tak boleh bezakan antara real food dan jajan.
Semua makanan yang tak sihat mula memenuhi peti ais rumah masing-masing kerana mak ayah tu tak mampu tolak kemahuan anak-anak.
Padahal jajan tu penuh dengan kalori tetapi kosong nutrisi.

4. Mak ayah tak boleh dengar anak menangis

Mak ayah akan jadi gelabah dan gelisah sangat kalau anak menangis.
Akhirnya mak ayah tunaikan segala kemahuan anak.
Padahal tangisan anak tu adalah tangisan manipulatif.
Tangisan manipulatif ni bukan tangisan yang real pun. Tangisan manipulatif adalah tangisan yang dibuat-buat kerana anak tahu tangisan tu berjaya membuatkan mak ayahnya tunduk dan patuh pada segala kemahuannya!

BACA:  Kesan Buruk Jika Terlalu Kerap Menggunakan Hand Sanitizer! Bahayanya!

5. Smartphone mak ayah selalu berada di tangan anaknya

Kalau sekali sekala tak apa. Yang bahayanya sampaikan 24 jam smartphone tu berada di tangan si anak.
Akhirnya anak menjadi ketagih dan mula tak dapat kawal emosi (lack of self control) bila berjauhan dengan smartphone mak ayahnya.
Pssst. Benda ni tak ramai mak ayah yang tahu tau. Tolong sebarkan pada mak ayah yang belum tahu ye.

Sumber

Minat menulis artikel? Inilah peluang untuk anda. Hantar artikel anda di sini: www.islamituindah.info/hantar-artikel