GEMPAR!! Al-Jazeera Dedahkan Sindiket Penjualan Bayi Di MALAYSIA!!!!

Kongsikan di
(Sumber: Al-Jazeera)


Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa pengambilan anak angkat dalam undang-undang di Malaysia adalah satu proses yang panjang, emosi dan sukar.

Ia melibatkan bertahun kertas kerja, trip ke pusat penerimaan dan semua usaha yang kadang-kadang boleh menjadi sia-sia, dengan ibu bapa berpotensi terpaksa bermula sekali lagi.

Realiti kejam ini telah membuka perdagangan baru di Malaysia - penjualan bayi secara online
.
Dokumentari eksklusif oleh Al Jazeera telah mendedahkan bagaimana segolongan manusia yang tidang bertanggujawab yang melibatkan doktor, pegawai kerajaan dan pengedar menjalankan perniagaan bayi yang lumayan di Malaysia.

Dalam 25 minit dokumentari panjang yang disiarkan semalam, 24 November pada pukul 10.30 malam, wartawan yang menyamar Al Jazeera, Chan Tau Chou Dan Sarah Yeoh, berhubung dengan individu yang dalang di sebalik perdagangan kejam ini.

Mereka berjaya bercakap dengan Hartini Zainudin, aktivis hak kanak tempatan yang menjelaskan bagaimana dia telah ditarik ke dalam industri jualan bayi di Malaysia. Dia mengambil anak angkat perempuannya, Zara, apabila kanak-kanak berusia tiga bulan tetapi ia tidak didaftarkan menjadi anak angkat secara normal.

Ia adalah satu panggilan telefon beliau menerima lapan tahun lalu yang membawa bayi Zara kepadanya. "Saya mempunyai pengalaman untuk mengurus semua bayi ini, jadi mereka memberitahu saya tentang bayi ini yang di Klang yang memerlukan rumah yang baik," jelas Hartini.

Bahawa panggilan telefon mengubah segala-galanya. Hanya selepas mendapat untuk temujanji dan diberitahu bahawa dia sepatutnya membayar jumlah tertentu untuk benar-benar membawa pulang bayi itu, yang Hartini sedar dia telah berurusan dengan pengedar yang bertujuan untuk menjual bayi kepada beliau.

Apabila dia tiba di Klang, dia bertemu bayi perempuan dan diberitahu pasangan dari rakyat Malaysia pada mulanya bersetuju untuk membeli bayi untuk USD5,000 (RM22,212) tetapi telah mengubah fikiran mereka selepas melihat kanak-kanak itu kerana kulit bayi terlalu gelap. Ditinggalkan dengan begitu sahaja dan dengan tiada pilihan, pengedar sanggup menjual bayi untuk kadar yang lebih murah, di USD3,000 (RM13,327).

"Penjual itu berkata, jika dia tidak mengambil bayi itu, beliau akan membawanya ke Pulau Ketam dan mereka akan menghantar beliau ke Thailand," kata Hartini. Keliru, dia menelefon seorang kawan perempuan dari NGO lain untuk meminta pendapat kawanya tentang nasib bayi jika dia telah dihantar ke Thailand.

Namun jawapan yang diperolehi amat mengejutkan. Bayi akan cacat dan dijual ke dalam perdagangan itu mengemis. Dengan belas kasihan dan perikemanusiaan, Hartini membayar jumlah pengedar minta dan membeli bayi dan membuat laporan mengenai perkara itu kepada pihak polis dan Jabatan Kebajikan sosial.
loading...

0 Response to "GEMPAR!! Al-Jazeera Dedahkan Sindiket Penjualan Bayi Di MALAYSIA!!!!"

Post a Comment